June 04 2023

Penternakan Tilapia dengan Marikultur

Penternakan Tilapia dengan Marikultur - Agrimag

Share this

Facebook WhatsApp图标 Telegram图标

Permintaan kualiti air terhadap ikan tilapia adalah tidak begitu tinggi. Walaupun kebanyakan penternak menumpukan kepada akuakultur air tawar, malah, sebahagian daripada mereka juga menggunakan sangkar laut untuk akuakultur. 

Akuakultur air tawar dihadkan oleh julat persekitaran badan air dan skala akuakultur. Pada masa yang sama, sumber air adalah terhad, akibatnya kualiti tilapia tidak stabil. 

Oleh itu, marikultur telah menjadi salah satu penyelesaian.


Tilapia mempunyai kebolehsuaian yang luas dan boleh diternak dalam air tawar mahupun air laut. Kedua-dua jenis kualiti air ini mempunyai kelebihan tersendiri. Kadar pertumbuhan ikan tilapia yang diternak dalam air tawar adalah lebih cepat berbanding dengan air laut, tetapi kualiti daging ikan tilapia air laut adalah lebih baik.


Sesetengah penternak menggunakan sangkar laut untuk menternak ikan tilapia, dan tilapia yang dihasilkan biasanya lebih berkualiti.

 


Akuakultur Air Cabaran Banyak

Tilapia ialah produk akuatik air suam, dan pertumbuhan pesatnya menjadikan tilapia sebagai salah satu sumber protein yang penting.

Permintaan kualiti air terhadap ikan tilapia adalah tidak begitu tinggi. Walaupun kebanyakan penternak menumpukan kepada akuakultur air tawar, malah, sebahagian daripada mereka juga menggunakan sangkar laut untuk akuakultur. 

Akuakultur air tawar dihadkan oleh julat persekitaran badan air dan skala akuakultur. Pada masa yang sama, sumber air adalah terhad, akibatnya kualiti tilapia tidak stabil. 

Oleh itu, marikultur telah menjadi salah satu penyelesaian.

Namun, apabila kemasinan air laut melebihi kira-kira 30%, tilapia mudah bernanah pada permukaan dan akhirnya mati. Dengan ini, ternyatalah menternak ikan tilapia dalam air laut bukanlah sesuatu yang mudah.

Bagi memastikan kelancaran pertumbuhan ikan tilapia, pakar asing telah melabur dalam ternakan ikan tilapia sepanjang tahun bagi mengurangkan kadar kematian dalam proses penternakan air laut.


Kemasinan kolam aklimatisasi perlu ditingkatkan secara beransur-ansur untuk mengelakkan peningkatan kemasinan secara mendadak yang akan menyebabkan ikan tilapia mati akibat tekanan.

 


Pilih Anak Ikan Berpanjang 5cm

Dalam ujian toleransi garam tilapia di luar negara, didapati apabila kemasinan persekitaran pertumbuhan ikan tidak melebihi 28%, kematian tilapia masih rendah. Apabila kemasinan mencapai 32%, permukaan ikan mula bernanah, walaupun terdapat ikan yang masih hidup, keadaan fisiologinya sangat terjejas.

Pakar menegaskan bahawa ternakan ikan tilapia mesti bermula dari anak ikan, dan dengan pengurusan harian yang betul, toleransi garam ikan tilapia boleh dipertingkatkan. 

Pakar mencadangkan anak ikan tilapia yang sihat dengan panjang badan 5 cm atau lebih perlu diternak sementara di kolam air tawar. Biasanya, mereka yang berbadan tegap mempunyai sisik dan sinar sirip yang lengkap, tiada trauma, daya hidup yang kuat, dan pengambilan makanan biasa.

Langkah pertama ternakan air laut untuk tilapia ialah menyediakan air laut pekat atau garam laut dengan kemasinan 8-12%, yang dipanggil air payau salinitas, dan memindahkan ikan tilapia ke dalam kolam ternakan air payau masin untuk penternakan 2 hingga 3 hari.

Seterusnya, sediakan air laut dengan kemasinan tinggi dengan air laut pekat atau garam laut. Kemudian masukkan air ke dalam kolam air payau masin, dan pada masa yang sama meningkatkan kemasinan air sebanyak 4-5% setiap hari, sehingga mencapai 18-22%, ternak tilapia dalam air laut dengan kemasinan ini selama 2 hingga 4 hari.


Trend pertumbuhan ikan tilapia yang diternak adalah setanding dengan yang terdapat di air tawar.

 


Meningkatkan Kemasinan Secara Beransur-ansur

Langkah ketiga ialah menaikkan kemasinan kolam ternakan kepada 24-28% dalam masa dua hari, dan menternak selama 2-4 hari. Selepas itu, tambahkan air dalam kolam sebanyak 2-4% setiap dua hari. 

Untuk setiap peningkatan kemasinan 2-4%, ternak tilapia selama 2-3 hari dan secara beransur-ansur meningkatkan kemasinan kepada 30-35%. Selepas kemasinan diaklimatkan, tilapia yang diaklimatkan dipindahkan ke dalam air laut tulen 30-35%.

Ketumpatan penternakan semasa tempoh penternakan, 9,000-18,000 anak ikan tilapia setiap ekar boleh disimpan, satu pertiga hingga satu perempat daripada air ditukar setiap hari, suhu air disimpan pada 25-35°C, oksigen terlarut ialah 2.0- 6.0mg/L, dan nitrogen ammonia ialah 0.0-0. 0.2mg/L, pH 5-8.

Makanan anak ikan pada peringkat ini boleh dibahagikan kepada 4 kali, masing-masing pada pukul 8:00 pagi, 12:00 tengah hari, 2:00 petang, dan 4:00 petang. Jumlah makanan harian adalah 3-4% daripada berat badan, dan pada masa yang sama, ia boleh dinaikkan atau dikurangkan mengikut iklim, kualiti air dan pengambilan makanan. 

Adalah dicadangkan bahawa makanan harus mengandungi tepung ikan, tepung kacang soya, tepung kacang tanah, kulit udang dan bahan mentah lain.

Menggunakan teknologi penyesuaian kemasinan tersebut dan pengurusan harian yang munasabah, tilapia ini boleh diternak dalam air laut tulen dengan kemasinan 30-35%. Secara amnya, selepas 120 hari penternakan, kadar kelangsungan hidup boleh melebihi 95%, dan berat purata setiap tilapia boleh mencapai 0.3kg, panjang badan ialah 22cm. 

Pakar membandingkan tilapia air tawar dengan makanan yang sama dan mendapati kadar kemandirian ikan ini adalah kira-kira 98%, dengan berat purata 0.4kg dan panjang badan 24cm, yang jelas hampir sama dengan ternakan air laut. 

If you can't see the comments after a few seconds, try reloading the page.

Not subscribed to our magazine yet?
You can now subscribe to our magazines directly

Shortcut - Agrimag