April 03 2023
Encik Han, seorang pemula dalam bidang pertanian, mempunyai sebuah kebun buah naga.
Oleh kerana tiada pekerja, beliau mesti menyiapkan semua kerja di kebun itu dengan sendiri. Dengan ini, beliau menguasai penanaman dan pengurusan buah naga dengan cepat, dan pada masa yang sama beliau juga mempunyai sikap pembelajaran terbuka terhadap teknologi, pengetahuan dan produk baharu, dan berjaya mempromosikan peningkatan berterusan dalam pengeluaran buah naga.
Encik Han, yang hanya melabur dalam penanaman selama dua tahun, membuka kebun buah naga seluas hampir 3 ekar pada April tahun lalu.
Beliau menguruskan hal-hal besar dan kecil di kebun itu dengan sendiri, dan terus belajar dengan rendah hati dan sanggup untuk mencuba bahan pertanian baru, yang berjaya membawa kepada peningkatan yang stabil dalam pengeluaran.
3 Loji Setiap Lajur untuk Menjimatkan Kos
Kebun buah naga Han berada di Kulai, Johor telah menubuhkan lebih daripada 1,200 tiang simen, dan menggunakan kaedah "tiang pendek" supaya tiang sepanjang 5.5 kaki hanya berdiri 3 kaki tinggi di atas tanah.
Beliau menegaskan bahawa amalan tiang pendek adalah sama dengan amalan umum dalam pengurusan penanaman, tetapi kelebihannya ialah ia dapat meningkatkan sokongan dahan apabila mereka tumbuh dengan subur pada masa hadapan, dan ia lebih mudah untuk kerja penjagaan di kebun, terutamanya dalam pemangkasan dahan, bukan sahaja lebih ia adalah mudah untuk mengeluarkan ranting atas, dan ia juga mengurangkan peluang tercalar oleh duri tajam ranting.
Dalam penanaman, beliau menanam 3 pokok pada setiap lajur, dan seluruh kebun hanya memilih varieti "Dahong" yang isi merah.
Beliau berkata, punca utama penanaman 3 pokok setiap lajur adalah kerana anak pokok varieti ini lebih mahal, dan setiap pokok berharga RM4.50. Mengambil kira bajet kos, jumlah pokok hanya boleh dikurangkan.
Katanya, sebenarnya buah naga varieti "Dahong" mempunyai harga anak benih yang lebih tinggi kerana zarah buahnya yang besar. Namun, faedah ekonomi yang dibawa hasil tuaian buah-buahan bersaiz besar dan berkualiti tinggi pada masa hadapan akan memang berbaloi dengan harga anak pokok. .
Dari segi pengurusan harian kebun, Encik Han menyelesaikan semua kerja dengan sendiri. Katanya, ini adalah kerana beliau tidak dapat mengambil pekerja asing pada masa ini, jadi beliau terpaksa melakukan semua kerja, ini mengakibatkan beliau cepat menguasai semua urusan di kebun, sudah tentu ini juga penjelmaan sebenar petani tempatan yang tidak takut kesusahan dan kerja keras.
Menjadi Kebun Demonstrasi untuk Produk Baharu
Bagi mencapai pengurusan yang berkesan, Encik Han mesti melawat kebunnnya setiap hari untuk memerhati pertumbuhan tanaman buah naga, agar dapat bertindak balas terhadap keadaan secepat mungkin.
Han berkata, sebenarnya tanaman buah naga yang ditanam sejak kira-kira 10 bulan itu tidak banyak menemui penyakit dan serangga perosak, cuma sekali sekala penyakit akan berlaku apabila hujan lebat dan masalah semakin berkurangan apabila cuaca panas. Walau apa pun, beliau masih kerap menyembur racun serangga dan perosak dua minggu sekali, memberikan perlindungan menyeluruh kepada tumbuhan untuk mengelakkan wabak masalah perosak dan penyakit.
Sudah tentu, amalan Han adalah sama seperti petani lain, iaitu beliau menyembur baja daun apabila menyembur racun perosak untuk menjimatkan masa, dan penggunaan baja daun dapat menyediakan unsur-unsur sekunder dan asid amino yang diperlukan oleh tumbuhan. Tambahan pula, dengan baja berbutir yang disembur sebulan sekali dan baja organik yang digunakan mengikut situasi telah membolehkan buah naganya tumbuh dengan jayanya dengan nutrien yang seimbang.
Beliau menegaskan bahawa formula baja berbutir yang digunakannya ialah 15:15:15 dan 12:12:17:2, yang akan digunakan secara bergilir mengikut peringkat tumbuhan yang berbeza. Bagi baja organik, ia perlu diisi semula sekali-sekala, biasanya setiap lajur adalah antara 2 dan 4.5 kg setiap kali.
Secara khususnya, Encik Han berkata bahawa selepas 5 bulan menanam, beliau mengetahui teknologi baharu produk penyelesaian nutrien tumbuhan, dan mula menetapkan 260 tiang di kebun untuk kegunaan percubaan.
Produk sumber asing ini kaya dengan selenium (Selenium), yang diekstrak dan dihasilkan dengan teknologi khusus, yang boleh meningkatkan kesihatan tumbuhan, begitupun dengan keupayaan untuk menyerap nutrient. Justeru, dapat meningkatkan hasil dan juga kualiti buah.
Pada masa ini, percubaan produk elemen selenium ini masih berjalan, dan ia akan mengambil lebih banyak masa untuk melihat keberkesanannya, dan beliau juga bersetuju untuk menjadikan kebun buah naganya sebagai kebun demonstrasi untuk produk tersebut.
Sehubungan itu, beliau berkata sebagai orang baru dalam bidang pertanian, beliau hanya boleh mencapai kemajuan dengan sikap pembelajaran terbuka terhadap teknologi, pengetahuan dan produk baharu.
Pemangkasan Ranting Mustahak
Selain kerja-kerja kebun yang dinyatakan di atas, satu lagi langkah pengurusan utama untuk buah naga ialah pemangkasan.
Han menegaskan bahawa pemangkasan ranting dilakukan mengikut situasi pertumbuhan. Pertama, ia boleh memangkaskan ranting tua yang terlalu subur untuk mengelakkan bersaing untuk nutrient. Kedua, ia boleh merangsang pembungaan melalui pemangkasan, jadi ia adalah bahagian yang sangat penting dalam penanaman buah naga.
Selain itu, merumput juga merupakan satu tugas pengurusan yang tidak boleh diabaikan. Sehubungan itu, Han hanya menyembur racun herba di sekeliling tiang untuk membuang rumpai agar tidak menjejaskan pertumbuhan tanaman. Rumpai di kawasan kebun yang lain dirawat dengan mesin pemotong rumput. .
Buah naga boleh dituai dalam tempoh 35 hingga 45 hari selepas berbunga.
Kata Han, memandangkan tiada pekerja, pokok itu dibiarkan didebungakan secara semula jadi selepas berbunga, bukannya pendebungaan tiruan.
Beliau mendapat hasil buah naga 6 bulan selepas ditanam dan menuai sebanyak 11 kali dalam 4 bulan pertama penuaian.
Beliau berkata, dengan pertumbuhan tanaman, hasil buah menjadi semakin meningkat, selang antara penuaian telah dipendekkan, dan jumlah hasil telah meningkat secara beransur-ansur. Pada masa ini, lebih daripada 100 hingga 200 kilogram buah boleh dituai setiap kali.
Sekiranya anda tidak dapat melihat komen setelah beberapa saat, cuba muatkan semula halaman.