March 13 2023
Encik Zheng menangkap ikan bersama ayahnya semasa kecil lagi. Setelah bertungkus lumus selama 30 tahun, beliau berjaya menubuhkan syarikatnya yang dinamakan Yu Soon Trading. Pada masa kini, beliau menyerahkan perniagaannya kepada anak-anaknya supaya menumpu sepenuh perhatian dalam penubuhan restoran makanan lautan bagi merebut peluang perniagaan yang dibawa oleh industri pelancongan yang berkembang maju.
Industri perikanan di kawasan pesisiran pantai Kuala Selangor, Selangor menunjukkan prospek yang positif sejak beberapa tahun kebelakangan ini.
Ini adalah usaha daripada nenek moyang sedangkan mereka memulakan perniagaan dengan menangkap ikan di laut terlebih dahulu, mengusahakan kedai ikan dengan menjual hasil tangkapan. Setelah perniagaan stabil, perniagaan itu diserahkan kepada anak-anak, dan sendirinya terus memainkan peranan penyeliaan untuk membantu generasi muda mencari ruang pembangunan yang lebih luas.
Di samping itu, usaha bersama seluruh keluarga nelayan dan industri ikan akhirnya mewujudkan status pembangunan perikanan Tanjong Karang, Bagan Pasir, dan kawasan sekitar.Pelancongan tempatan juga berkembang pesat.
Encik Zheng, pengurus Yu Soon Trading Bagan Pasir memang merupakan salah satu contoh yang baik. Beliau menangkap ikan bersama ayahnya pada umur 15 tahun. Setelah bertungkus lumus selama 30 tahun, beliau berjaya menubuhkan syarikatnya yang dinamakan Yu Soon Trading.
Pada masa kini, Yu Soon Trading mempunyai lebih daripada 10 buah bot nelayan yang dikelaskan dalam kategori lesen perikanan A, B dan C. Lazimnya, bot-bot ini turun ke laut selama 25 hari setiap bulan, manakala 5 hari lagi akan berehat jika cuaca tidak izin, seperti angin kencang atau hujan lebat.
Menurut Encik Zheng, bot-bot ini mula ke laut seawal 5 atau 6 pagi setiap hari dan pulang pada 5 atau 6 petang selewat-lewatnya setiap hari. Mereka menggunakan cara menjaring untuk menangkap ikan.
Bagi jumlah tangkapan, ini adalah bergantung kepada nasib, dan juga bergantung kepada kemahiran orang yang memukat. Bagaimanapun, beliau menegaskan operasi mana-mana industri mempunyai masalah berbeza, bergantung kepada kemahiran pengendalian industri.
Jeti Yu Soon yang terletak di Bagan Pasir berhadapan dengan Selat Melaka. Kos pembinaan jeti tersebut setanding dengan lebih RM500,000 pada harga hari ini.
Encik Zheng juga berkata, selepas bot-bot nelayan pulang ke jeti, pekerja-pekerja akan menggunakan kren peralatan untuk menurunkan hasil tangkapan dan membungkus dalam bakul digantung di dok dan memproses segera untuk mengekalkan kesegaran. Sebelum imi, makanan laut yang dibungkus telah dirawat dengan ais hancur terlebih dahulu.
Beliau juga berkata, hasil tangkapan biasanya ialah ikan jenahak merah, ikan senangin, ikan tenggiri, ikan bawal, dan juga ikan laut yang dipanggil ikan kurau oleh pengusaha tempatan. Selain itu, udang kecil yang banyak ditangkap dan digunakan untuk membuat belacan.
Bagan Pasir juga merupakan kawasan penghasil utama belacan.
Encik Zheng kini menyerahkan perniagaan kepada kedua-dua anaknya, Zheng Weidi dan Zheng Zhuanxuan supaya menumpu perhatian dalam pembukaan restoran makanan lautan untuk merebut peluang perniagaan yang dibawa oleh industri pelancongan yang berkembang pesat.
Di samping itu, anak perempuannya, Zheng Zhuanxuan telah pun memulakan perkhidmatan penghantaran ikan dan makanan segar ke rumah. Beliau menyatakan perkhidmatan ini mula beroperasi sebelum penularan wabak COVID-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan, dan dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan, perniagaan perkhidmatan penghantaran ke rumah makanan laut yang berkaitan semakin baik.
If you can't see the comments after a few seconds, try reloading the page.