August 16 2024
Tanaman jambu air memang memerlukan penjagaan yang lebih teliti berbanding dengan pelbagai buah-buahan di negara kita. Ini adalah kerana tanpa perlindungan kulit luar, daging buah jambu air yang rangup dan manis mudah dirosakkan oleh serangga perosak, menyebabkan hasil yang gagal!
Momentum Perkembangan Masih Baik
Sebenarnya, walaupun petani telah membalut buah dengan baik, tetapi kuku jari pekerja yang tidak dipotong dengan betul juga akan merosakkan rupa luar buah jambu air dalam keadaan kecuaian semasa bekerja. Oleh itu, petani harus sering mengingatkan pekerja untuk mengelakkan kerosakan kepada buah sama ada semasa membalut, memilih buah, membungkus, atau masuk ke dalam kotak. Justeru, petani mesti sering mengingatkan pekerja untuk memotong kuku!
Di samping itu, kelemahan jambu air yang tidak tahan lama telah mendorong penjagaan yang lebih teliti oleh petani semasa proses pengurusan tanaman, namun, walaupun menghadapi pelbagai masalah dan cabaran dalam pengurusan seperti yang tersebut, tetapi penanaman jambu air masih menunjukkan momentum pembangunan yang baik.
Ini mengakibatkan pasaran buah-buahan jambu air di kebanyakan tempat tetap mengekalkan jualan yang baik pada masa kini, terutamanya varieti jambu air manis berwarna merah yang sentiasa menjadi pilihan hangat.
Salah Satu Buah yang Biasa Ditanam Di Perak
Jenis jambu madu yang diperkenalkan dari Thailand pada awalnya, juga dikenali sebagai jambu madu Siam, kini telah menjadi pilihan tanaman buah yang biasa ditanam di negeri Perak. Kawasan utamanya terletak di Kuala Bikam yang terletak di Bidor, dan Kampung Sungai Kroh, Jalan Kampar.
Sebenarnya, hanya di kedua-dua kawasan pengeluaran utama tersebut, terdapat lebih daripada 20 hingga 30 kebun jambu madu. Hasil jambu daripada kebun-kebun ini terutamanya dibekalkan kepada pasar raya di seluruh negara serta gerai buah di Hentian Sebelah Lebuhraya PLUS Utara Selatan.
Jambu madu juga telah menjadi pilihan pembelian utama dan penggunaan oleh masyarakat Melayu, menyebabkan pedagang buah-buahan secara berterusan mengedarkan jambu madu ke pelbagai tempat di Kelantan dan Pahang, yang seterusnya menyebabkan pasaran domestik bagi jambu madu terus berkembang.
Namun, memandangkan jambu madu agak cepat rosak, oleh itu, sama ada petani atau peniaga buah-buahan, mereka perlu bersaing dengan masa dari segi penuaian buah sehingga penghantaran ke pasaran. Bagi petani, perlu berkordinasi dengan peniaga untuk menetapkan masa penghantaran agar jambu yang dipetik dan dipilih pada hari tersebut dapat diurus dengan baik dan segera dihantar tanpa ditangguhkan ke esok hari, kerana ia boleh memberi kesan kepada kualiti jambu madu.
Kawasan Utama Pengeluaran Jambu Madu
Kuala Bikam dan Sungai Kroh di Perak merupakan kawasan utama pengeluaran jambu madu. Ini telah mendorong Sui Yuan Fruits Sdn. Bhd untuk secara berterusan membeli jambu madu dari petani. Menurut pemilik syarikat tersebut, Encik Lee Mooi Choon, pada 29 Februari tahun ini, beliau telah membeli 4 hingga 5 tan jambu madu dari dua ladang di Sungai Kroh. Salah satunya dimiliki oleh dua beradik, Pan Ying Kun dan Ying Xin, dengan keluasan 9 ekar dan terdapat 250 pokok jambu madu. Manakala ladang jambu madu yang lain dimiliki oleh petani lain, dengan 80 pokok jambu madu yang berusia 7 tahun.
Lee Mooi Choon menyatakan bahawa setiap kali musim jambu tiba, syarikatnya pada dasarnya mengumpulkan lebih daripada 4 hingga 5 tan jambu madu setiap hari dari kebun-kebun tempatan di Sungai Kroh dan Kuala Bikam. Buah-buahan ini kemudiannya dihantar ke pelbagai pasar raya utama di sekitar Kuala Lumpur dan gerai buahbuahan di Hentian Sebelah Lebuhraya PLUS Utara Selatan.
Beliau menyatakan bahawa dalam kawasan pengeluaran jambu tempatan, jambu biasanya mekar dan berbuah berdasarkan keadaan cuaca tempatan, dan tempoh penuaian buah biasanya berlangsung selama kira-kira 10 hari. Keadaan cuaca juga mempengaruhi tempoh penuaian buah dan jumlah hasil yang diperoleh.
Buah Rosak Jadi Makanan Ternakan
Walau bagaimanapun, petani jambu di Sungai Kroh, Pan Ying Xin, menyatakan bahawa untuk menjana keuntungan besar dari penanaman jambu tidak mudah. Jambu agak cepat rosak dan pengurusan ladang melibatkan banyak kerja, terutamanya dengan kekurangan pekerja buruh asing.
Pembalutan buah-buahan sering terlambat dilakukan, menyebabkan serangan lalat buah dan kelawar, yang seterusnya menyebabkan kerugian besar akibat banyak buah yang rosak.
Mujurnya, beliau telah melabur dalam penternakan ikan di kawasan ladang dan menggunakan jambu yang rosak sebagai makanan ternakan alternatif. Ini tidak hanya memanfaatkan sisa buangan, tetapi juga menambahkan pendapatan. Contoh ini jelas menunjukkan kecermatan dan visi petani.
If you can't see the comments after a few seconds, try reloading the page.