March 03 2023

Mewarisi Perniagaan Ayah, Kembangkan Jenama

Mewarisi Perniagaan Ayah, Kembangkan Jenama - Agrimag

Share this

Facebook WhatsApp图标 Telegram图标

Hong Aoxue adalah anak perempuan kepada bekas pengerusi Persatuan Pekebun Buah-Buahan Malaysia, Hong Jok Hon. Beliau sudah mengikuti ayahnya menceburi bidang pertanian, setakat ini sudah lebih 20 tahun.

Dengan adik-beradik pun menyertai rangkaian pengeluaran dan jualan satu demi satu, akhirnya mereka dapat mengembangkan jenama yang dihasilkan dan dijual sendiri.


Hong Aoxue yang berasal dari Kulai Johor, adalah anak perempuan kepada bekas pengerusi Persatuan Pekebun Buah-Buahan Malaysia, Hong Jok Hon. Oleh itu, beliau berkata dibesarkan dalam keluarga petani sejak lahir.



Hong Aoxue (kanan) adalah orang pertama dalam kalangan adik-beradik mengikuti ayahnya Hong Jok Hon untuk belajar cara menguruskan perniagaan menjual buah-buahan keluarga.

 


Warisi Perniagaan Keluarga

Hong Aoxue pernah belajar seni reka semasa muda. Selepas tamat pengajian, beliau juga bekerja di kawasan Kuala Lumpur. Namun masalah pengangkutan yang menyusahkan dan bersendirian di tempat lain, akhirnya beliau pulang ke Kulai untuk membantu ayahnya menguruskan perniagaan keluarga.

"Gadis Pasar" Hong Aoxue yang menyombongkan diri berusia lebih 40 tahun, tetapi kelihatan baru berusia 30 tahun. Beliau berkata sambil tersenyum bahawa itu semua disebabkan oleh kebaikan makan buah-buahan dengan kerap.

Tiga beranak Hong Jok Hon menjalankan tugas masing-masing. Abang lelaki Han Zhou dan adik lelakinya Shan He bertanggungjawab dalam penanaman buah-buahan, manakala Hong Aoxue bertanggungjawab dalam membekalkan hasil pengeluaran buah-buahan ke pasaran Singapura-Malaysia untuk memulakan perniagaan buah-buahan. 

Dengan ketekunan anak-anak dalam bekerjasama untuk mengembangkan kerjaya, Hong Jok Hon selalu berkata kepada rakan-rakannya, "Generasi kedua petani bekerja dengan sangat baik!"


 


Jual 14 Jenis Buah Hasil Sendiri

Antara tiga beradik itu, Hong Aoxue adalah orang pertama yang membantu ayahnya menguruskan perniagaan, dan mempunyai pengalaman lebih 20 tahun setakat ini. 

Memandangkan keluarga mempunyai dua ladang, kebanyakan buah-buahan boleh dibekalkan sepanjang tahun kecuali buah-buahan bermusim. Buah-buahan dagangan yang terlibat termasuk nangka (J33, J34), cempedak, ciku (Ciku Subang, Ciku Mega) , Betik Hawaii (Solo), Jambu Batu Lohan, Jambu Batu Kristal Tanpa Biji, jambu batu daging merah, buah markisa, limau kasturi, lemon dan lain-lain.

Hong Aoxue menegaskan bahawa kelebihan terbesar syarikatnya ialah pengeluaran sendiri dan penjualan sendiri, ini bukan sahaja dapat menyediakan buah-buahan yang lebih segar, tetapi juga buah-buahan borong pada harga yang lebih berpatutan dan lebih rendah. 

Beliau berkata lagi bahawa dalam rundingan perniagaan, sikap dan taktik tidak boleh terlalu keras, dan dalam banyak kes, lebih mudah untuk merundingkan perjanjian dengan cara yang lebih lembut.

Sebaliknya, pengeluaran sendiri dan penjualan sendiri juga mempunyai cabaran tertentu, iaitu bilangan jualan bergantung kepada jumlah hasil penuaian, dan Hong Aoxue sakit kepala apabila perlu mengatur jumlah dagangan semasa musim pengeluaran atau di luar musim.



Sama ada secara borong terus atau membekalkan makanan ke Singapura melalui orang tengah, pensijilan MyFood Tag diperlukan.

 


Perubahan Kawalan Kastam

Beliau mengakui tidak kira sama ada buah itu dibekalkan ke pasaran Singapura secara langsung atau melalui perantara, pendaftaran MyFood Tag diperlukan. Pendaftaran MyFood Tag adalah sebagai satu mekanisma pengukuhan kawalan keselamatan makanan dan kebolehkesanan di sepanjang rantaian bekalan makanan. Ini melibatkan titik/peringkat pusat penyimpanan dan pengumpulan, pengangkutan, pemprosesan dan peruncit. MyFood Tag akan memberi tumpuan kepada keperluan keselamatan makanan di pusat pemeriksaan/peringkat tertentu dalam rantaian bekalan makanan.

Hong Aoxue menegaskan bahawa wabak sebelum ini bukan sahaja menjejaskan jumlah perniagaan, tetapi juga mengubah pelepasan kastam eksport. Beliau menjelaskan sebelum PKP, lori mereka memandu buah-buahan ke Singapura pada waktu malam, ini bukan sahaja mengurangkan masa pengangkutan, malah suhu yang lebih rendah turut mengekalkan kesegaran buah-buahan. Namun selepas PKP, pihak kastam mula mengawalnya.

Sejak itu, mereka telah mula menuai, memproses, menyusun, dan membungkus sehari sebelumnya...kemudian eksport ke Singapura sebelum 9-10 pagi keesokan harinya.




Walaupun persekitaran kerja yang panas dan waktu yang membosankan, Hong Aoxue masih sangat gembira kerana dapat mewarisi kerjaya ayahnya.

 


Kelebihan Eksport ke Singapura

Selain pengeluaran sendiri dan penjualan sendiri, keluarga Hong juga mempunyai kelebihan istimewa dalam pasaran, iaitu ia mempunyai kepelbagaian unik ─ ─ J34, dan J34 memacu jualan buah-buahannya. Langkah ini juga adalah demi pelanggan, supaya mereka mudah memperoleh pelbagai jenis buah-buahan.

Kata Hong Aoxue, Thailand dan Vietnam turut mengeksport buah ke Singapura, nasib baik jenis buahnya berbeza, jadi impaknya tidak ketara. Beliau berkata secara terus terang apabila mengeksport ke pasaran Singapura, petani Malaysia mempunyai kelebihan geografi, terutama di selatan Malaysia, di mana proses pengangkutan yang singkat, ini boleh mengawal kos pengangkutan dan menjamin kualiti buah.

Dengan pengalaman bertahun-tahun, beliau berkongsi bahawa tabiat penggunaan pengguna Singapura lebih mengutamakan kemudahan dan kesegaran.

Harap Industri Berkembang

Bagi cabaran perdagangan buah-buahan, Hong Aoxue berkata bahawa perdagangan buah-buahan tidak sebaik sayur-sayuran, dan tempoh pengebilan boleh sehingga sebulan, atau dua bulan, dan mesti ada dana yang mencukupi untuk penjadualan.

Industri tradisional sering menggunakan harga sebagai syarat utama untuk bersaing, tetapi sering mengabaikan kualiti dan perkhidmatan. Setakat hari ini, persaingan seperti ini kadang-kadang berlaku dalam perdagangan sayur-sayuran dan buah-buahan, yang secara langsung menjejaskan pembangunan dan kemajuan keseluruhan industri. Oleh itu, Hong Aoxue berharap industri dapat mempunyai pemikiran yang sihat untuk mengekalkan persaingan yang sihat dan menggalakkan pembangunan positif masyarakat.

Akhir sekali, Hong Jok Hon dan Hong Aoxue berharap kerajaan dapat menggubal dan melaksanakan lebih banyak dasar untuk memberi manfaat kepada petani bagi membantu petani buah-buahan dan sayur-sayuran tempatan mengatasi kesukaran kos pengeluaran yang meningkat.

If you can't see the comments after a few seconds, try reloading the page.

Not subscribed to our magazine yet?
You can now subscribe to our magazines directly

Shortcut - Agrimag