July 01 2023

Krisis Kekurangan Bekalan Kopi

Krisis Kekurangan Bekalan Kopi - Agrimag

Share this

Facebook WhatsApp图标 Telegram图标

Pengeluaran dan penggunaan kopi sedang berubah. 

Institusi penyelidikan asing meramalkan dalam tempoh 30 tahun akan datang, keluasan tanah pertanian yang boleh ditanam kopi akan berkurangan akibat perubahan iklim, dan banyak masalah akan dihadapi dari pengeluaran hingga penjualan, tetapi permintaan terhadap kopi akan terus meningkat. 

Dianggarkan akan terdapat kekurangan 3.6 juta hingga 10 juta tan biji kopi di dunia pada tahun 2050, dan era "harga kacang tinggi" akan datang.


Dunia menggunakan 10 juta tan biji kopi setiap tahun. 

Institusi penyelidikan asing meramalkan dalam tempoh 30 tahun akan datang, keluasan tanah pertanian yang boleh ditanam kopi akan berkurangan akibat perubahan iklim. Brazil, pengeluar kopi terbesar, akan kehilangan sekurang-kurangnya 60% daripada kawasan yang boleh ditanam kopi. 

Dengan pertumbuhan penduduk, permintaan untuk biji kopi akan terus meningkat, dan permintaan keseluruhan akan meningkat dua kali ganda. Dianggarkan akan berlaku kekurangan sebanyak 3.6 juta hingga 10 juta tan biji kopi di dunia pada tahun 2050.


Disebabkan oleh perubahan iklim, kawasan pengeluar kopi tradisional akan mengurangkan kawasan penanaman, malah mod pengeluaran akan berubah dengan sewajarnya, dan "pertanian hutan campuran" akan menjadi trend penanaman kopi.

 


Kawasan Tanaman Kopi Mengecut

Kopi telah menjadi minuman harian yang sangat diperlukan di dunia. 

Negara pengeluar kopi utama seperti Brazil, Vietnam, Ethiopia dan Guatemala menanam buah beri, yang dijadikan kacang mentah dan dibekalkan ke seluruh dunia. Selepas dibakar dan dibancuh, mereka menjadi kopi dengan aroma yang kuat. 

Walau bagaimanapun, semasa orang ramai menghirup kopi, petani kopi menghadapi cabaran perubahan iklim, dan mungkin sukar untuk membeli kopi mampu milik pada masa hadapan.

Latitud global 23-25 darjah ialah "tali pinggang kopi", dan kawasan pengeluar kopi utama tertumpu di sini. 

Walau bagaimanapun, perubahan iklim juga telah menyebabkan kehilangan kawasan pengeluaran, kerana kopi mempunyai toleransi yang rendah terhadap suhu tinggi dan kering panas, dan beberapa kawasan pengeluar kopi telah beralih kepada tanaman tahan kemarau seperti alpukat dan gajus.

Institut Alam Sekitar Stockholm (SEI) di Sweden menegaskan bahawa sebelum akhir abad ini, pengeluaran kopi Arabika akan berkurangan sebanyak 45%, dan kopi Robusta akan berkurangan sebanyak 23.2%. Sebab utama ialah negara pengeluar kopi akan kehilangan tanah ladang kopi akibat perubahan iklim.

Di samping itu, institusi penyelidikan meramalkan bahawa pada tahun 2050, negara pengeluar kopi utama seperti Brazil dan Vietnam akan mengurangkan kawasan penanaman kopi, dan kawasan pengeluaran latitud tengah dan tinggi yang baru ditambah tidak mampu menampung kehilangan kawasan pengeluaran yang hilang. Dijangkakan akan berlaku kekurangan biji kopi yang teruk di dunia, dan era "harga kacang tinggi" akan datang.


Kos pengeluaran kopi terus meningkat, dan perlu meningkatkan hasil seunit keluasan dan harga jualan biji kopi untuk melindungi keuntungan petani.

 


Spesies Kopi Pokok Teduhan Tumbuh Dengan Baik

Di bawah perubahan iklim, corak pengeluaran kopi masa hadapan juga akan berubah.

Luiz Roberto Saldanha, pengarah Persatuan Kopi Khusus ACENPP di Brazil, berkata penanaman kopi bergerak ke latitud tengah dan tinggi, yang bersamaan dengan bergerak menjauhi khatulistiwa, dan masa yang diperlukan untuk cahaya matahari setiap tahun akan meningkat.

Walau bagaimanapun, dari penyelidikan dan pemerhatian, apabila pokok-pokok lain berlorek, pokok kopi akan tumbuh lebih baik daripada terdedah sepenuhnya.

Dan kemudian mengira daun dan hasil, boleh didapati bahawa pokok kopi mesti mempunyai daun yang cukup dan memberi naungan supaya melindungi daun dengan teratur bagi menghasilkan biji kopi.

Dalam erti kata lain, "pertanian hutan campuran" di mana pokok perlindungan ditanam di sekeliling pokok kopi akan menjadi trend dalam penanaman kopi. 

El Injerto di Guatemala ialah pengamal pertanian hutan campuran. Arturo Aguirre Saenz, salah seorang pemilik generasi keempat kebun itu, menegaskan bahawa cuaca tidak menentu dan rumpai, penyakit dan perosak serangga semakin sukar dikawal, menyebabkan biji kopi sering tidak dihantar dengan lancar.

Selain itu, suhu mempercepatkan pertumbuhan kopi, tetapi kualitinya merosot. Oleh itu, beliau menanam Macadamia di kebun kopi sebagai pokok peneduh untuk melindungi kopi. Pokok teduhan juga meningkatkan bilangan burung di kebun kopi. Najis burung menyediakan bahan organik untuk tanah, dan kemudian kurangkan penggunaan baja organik untuk mengurangkan kos pengeluaran dan mengekalkan kualiti kopi.


Peniaga kopi Jepun membantu Rwanda dalam meningkatkan teknologi pengeluaran kopi untuk meningkatkan kualiti kopi dan pendapatan petani, dan seterusnya meningkatkan hubungan antara pengeluaran dan pemasaran.

 


Pengeluaran Terjejas Tingkatkan Kos

Perubahan iklim juga bermakna pengeluaran kopi mengalami peningkatan risiko dan corak perdagangan perlu diubah.

Juan Luis Barrios, pengerusi Majlis Persatuan Kopi Khas SCA dan pengarah Anacafe di Guatemala, berkata bahawa risiko dan pulangan pelaburan kewangan biasanya berkorelasi secara positif. Pulangan tinggi bermakna risiko tinggi, tetapi risiko dan pendapatan ditanggung oleh petani kopi adalah tidak sama. Mereka sering mempunyai hasil tuaian yang lemah disebabkan oleh penyakit karat daun kopi dan masalah iklim, menjadikannya sukar untuk menyara keluarga mereka. Walaupun mesin tambahan dibeli untuk mengurangkan risiko, harga biji kopi tetap tidak berubah.

Kini kos pengeluaran kopi terus meningkat. Selepas meletusnya Perang Rusia-Ukraine, harga baja, racun perosak, dan kos pengangkutan pun sudah meningkat. Ditambah pula dengan impak pertukaran asing, kos pengeluaran kopi semakin meningkat. 

Bagi petani, apabila sudah cukup keuntungan barulah mereka sanggup meneruskan pengeluaran. Caranya ialah dengan menambah keluaran seunit keluasan dan menaikkan harga biji kopi.

Dikira daripada harga pasaran kacang mentah AS$1.6 per paun, jika kenaikan AS$1 per paun meningkatkan pendapatan petani dengan ketara, tetapi terdapat sedikit perbezaan dalam kos secawan kopi terakhir. Kos kacang mentah setiap cawan kopi kekal hampir malar pada 50 sen tanpa mengira perubahan harga asal.

Melalui perdagangan langsung antara pengeluar dan pengguna, kesan kenaikan kos dapat dikurangkan. 

Berdasarkan penyelidikan semasa, walaupun secawan kopi meningkat daripada $3 kepada $5, pengguna tetap akan menerimanya, kerana perbelanjaan untuk minum kopi hanya menyumbang sebahagian kecil daripada pendapatan, jadi permintaan tidak akan hilang. 

Harga kacang mentah adalah pendapatan petani, dan dari perspektif lain, ia adalah kos pemanggang. Jika pengguna melangkau pautan perdagangan perantaraan dan membeli terus dari asal, satu-satunya kos perantaraan ialah pengangkutan. Untuk kedua-dua hujung pengeluaran dan jualan, kualiti dan harga kedua-duanya boleh mempunyai jaminan yang stabil.

Bantu Negara Mundur Tingkatkan Pengeluaran

Di Asia, Horighichi Coffee, peniaga kopi Jepun yang terkenal, bukan sahaja membeli kopi, tetapi juga membantu negara pengeluaran untuk meningkatkan kualiti, yang mengeratkan lagi hubungan antara pihak pengeluaran dan jualan. 

Ryota Ito, presiden Horighichi Coffee, berkata bahawa mereka membantu Rwanda kerana kopi di negara yang belum membangun ini menyumbang 7% daripada hasil eksport, dan kira-kira 400,000 petani kopi mencari rezeki daripadanya. Namun, kualiti kopi tidak stabil dan tanah tandus. Oleh itu, petani kopi profesional dan pakar tanah pertanian diatur pergi ke kawasan setempat untuk memberi bimbingan dan menyediakan alat untuk mengajar penggunaan teknologi.

Bagi membantu tanah penanaman kopi di Rwanda untuk dibaja, Horighichi Coffee telah menyumbangkan baja dan anak babi kepada petani, kerana najis babi adalah baja semulajadi yang baik. Selain itu, babi boleh dijual ke pasaran apabila mereka dewasa dan ini akan menambah pendapatan tambahan untuk petani.

Hadiah lain ialah anak pokok, yang boleh digunakan sebagai pokok peneduh untuk pokok kopi, dan juga boleh digunakan sebagai bahan api dan bahan binaan apabila pokok itu tumbuh pada masa hadapan.

Di Taiwan, industri kopi pada masa ini perlu dipertingkatkan terutamanya dalam pengeluaran. Memupuk generasi varieti hibrid dengan hasil tinggi seunit dan ketahanan tinggi terhadap kesukaran adalah keutamaan. 

Pada masa ini, jenis pokok kopi di Taiwan adalah tidak teratur dan pelbagai, dan sistem pensijilan anak benih yang lengkap masih belum dibangunkan. 

Dalam menghadapi perubahan iklim, anak pokok yang stabil adalah kunci untuk menaik taraf industri. 

Pada masa yang sama, bantuan kerajaan diperlukan untuk mewujudkan sistem pensijilan yang boleh dipercayai.

If you can't see the comments after a few seconds, try reloading the page.

Not subscribed to our magazine yet?
You can now subscribe to our magazines directly

Shortcut - Agrimag