January 30 2024
Encik Yap yang menguruskan ladang buah seluas 100 ekar mengatakan bahawa pembajaan berasaskan najis ayam boleh digunakan pada pokok nangka yang berumur dua tahun ke bawah, tetapi dicadangkan untuk berhenti menggunakannya apabila pokok sudah mencapai umur dua tahun.
Ini adalah kerana penggunaan najis ayam dalam tempoh yang lebih lama boleh menyebabkan serangan penyakit yang akan mempengaruhi hasil dan kualiti buah.
Encik Yap yang rajin belajar, dengan cepat menguasai kemahiran pengurusan penanaman yang berkaitan. Pada masa ini, beliau sudah mampu menguruskan ladang buah seluas 100 ekar sendiri.
Berhenti Guna Najis Ayam Selepas Nangka Dua Tahun
Ladang ini terletak di Selangor Fruit Valley dan utamanya menanam nangka, durian (kultivar Musang King dan kultivar Black Thorn) serta cempedak (350 pokok). Selain itu, terdapat juga sedikit pokok kelapa yang ditanam untuk memperindah persekitaran ladang.
Beliau menyatakan bahawa buah nangka dan cempedak telah mula berbuah pada peringkat ini, sementara pokok durian berusia 3 tahun masih terlalu muda untuk berbuah. Menurutnya, pokok durian yang belum cukup matang tidak sesuai untuk diambil buah, kerana ia akan memberikan kesan buruk kepada pokok tersebut. Amat digalakkan untuk pokok Musang King yang berusia 6 tahun dan pokok Duri Hitam yang berusia 5 tahun untuk menghasilkan hasil yang lebih baik.
Sebaliknya, buah nangka yang berusia 3 tahun yang ditanam pada tempoh yang singkat telah mula berbuah. Secara amnya, hasil dan kualiti buah akan meningkat seiring dengan pertambahan usia pokok.
Selain itu, Encik Yap menekankan bahawa pembajaan berasaskan najis ayam boleh digunakan pada pokok nangka yang berumur dua tahun ke bawah, tetapi dicadangkan untuk berhenti menggunakannya apabila pokok sudah mencapai umur dua tahun. Ini adalah kerana penggunaan najis ayam dalam tempoh yang lebih lama boleh menyebabkan serangan penyakit yang akan mempengaruhi hasil dan kualiti buah.
Encik Yap sebelum ini tidak menyedari perkara ini dan telah meneruskan penggunaan najis ayam, yang akhirnya menyebabkan pokok terkena penyakit. Mujurnya, selepas itu, dengan penggunaan arang dan garam kasar, banyak pokok yang terkena penyakit dapat diselamatkan.
Guna Baja Daun & Racun Perosak Sebelum Dibalut
Pokok-pokok nangka Encik Yap ditanam pada jarak 25 kaki antara satu sama lain. Pemilihan buah nangka dan cempedak dibuat kerana syarikat percaya bahawa kedua-dua buah ini mempunyai tempoh pertumbuhan yang lebih cepat, membolehkan mereka mendapat hasil lebih awal dan mengurangkan kos pembangunan yang diperlukan untuk durian yang memerlukan masa yang lebih lama.
Namun, penyelenggaraan pokok nangka memerlukan lebih banyak kerja, termasuk pemangkasan dedaunan dan pendekatan ketinggian, untuk memudahkan pengurusan di ladang.
Selain itu, selepas dua minggu buah-buahan mula tumbuh, mereka perlu dibalut dengan beg plastik dan operasi penyingkiran buah-buahan yang tidak baik perlu dilakukan.
Menurutnya, operasi penyingkiran ini melibatkan membuang buah-buahan yang tidak berkualiti untuk memastikan setiap cawangan tidak terlalu banyak buah, mengelakkan penyebaran nutrien yang terlalu luas dan bahkan pecahnya cawangan kerana tidak dapat menampung beban buah yang berlebihan.
Sebelum membalut buah-buahan, proses penyemburan racun dan baja daun perlu dilakukan untuk mencegah serangan serangga dan penyakit serta menyediakan nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan buah-buahan.
Untuk keperluan nutrien pokok nangka, Encik Yap membaja setiap 3 bulan sekali, dengan menggunakan baja formula 16:16:16 dengan kuantiti 1 kilogram bagi setiap pokok setiap kali pembajaan. Setiap setengah bulan, beliau juga menggunakan cecair nutrien biologi dengan unsur surih mikro pada daun untuk menyediakan nutrien tambahan kepada pokok. Beliau juga menyatakan bahawa semasa proses penyemburan cecair nutrien daun, racun serangga juga digunakan secara serentak untuk mengawal serangan serangga dengan lebih baik.
Tebang Pokok Apabila Jangkit Penyakit Karat
Encik Yap menjaga pokok-pokoknya dengan baik dan tidak menghadapi masalah serius dengan serangan serangga. Kadang-kadang, buahnya mungkin mengalami penyakit karat, beliau akan mengenal pasti punca penyakit tersebut dan menebang pokok yang terjejas, kemudian menanam pokok baru. Encik Yap percaya bahawa penyakit karat ini berpunca daripada kerosakan pada pokok, oleh itu beliau mengambil langkah menebang dan menanam semula untuk mengatasi masalah ini.
Encik Yap mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan risiko kerosakan pada pokok-pokoknya. Beliau memilih untuk tidak menggunakan racun rumput tetapi menggunakan mesin untuk memotong rumput. Rumput yang dipotong kemudian diletakkan di sekitar pokok untuk melindungi tanah dan juga meningkatkan bahan organik dalam tanah.
Beliau juga menyatakan bahawa pokok-pokok nangka berusia tiga tahun ke atas tidak memerlukan penyiraman tambahan kerana mereka sudah mampu menampung air hujan sendiri. Selain itu, penutupan rumput juga membantu mengekalkan kelembapan tanah.
Encik Yap menyatakan bahawa pada masa kini, terdapat hanya 8 orang pekerja di ladangnya. Kekurangan tenaga buruh ini telah mengakibatkan beliau terpaksa melibatkan diri dalam banyak kerja-kerja penting dan juga menyebabkan beberapa projek yang dirancang sebelum ini tidak dapat dilaksanakan, termasuk rancangan untuk menghasilkan kompos di dalam kebun.
Tinggal Tangkai Buah Supaya Panjangkan Tempoh Simpanan
Buah nangka boleh dipetik selepas 95-100 hari berselang daripada dibungkus. Encik Yap menyatakan bahawa nangka dalam ladangnya hanya boleh dipetik dalam beberapa bulan, asalkan bekalan nutrien dan air mencukupi, akan lebih cepat berhasil.
Beliau juga menyatakan bahawa nangka berhasil sepanjang tahun, tetapi kuantitinya berubah-ubah. Biasanya, musim hasil besar terjadi pada bulan September hingga Oktober, sementara hasil yang lebih sedikit terdapat antara bulan April hingga Julai.
Beliau menjual semua hasil buah nangka kepada FAMA.
Buah yang beratnya 11 kilogram ke atas dianggap sebagai buah kelas A dan dijual pada harga RM2.40 per kilogram. Manakala buah yang beratnya antara 8 hingga 10 kilogram dianggap sebagai buah kelas B dan dijual pada harga RM1.70 per kilogram. FAMA tidak menerima buah yang beratnya kurang daripada 8 kilogram.
J33 nangka adalah jenis yang tidak tahan lama, jadi beliau memotongnya pada tempat yang menghubungkan tangkai buah dengan rantingnya ketika menuai. Ini memastikan tangkai buah lebih panjang dan memperlambat kematangan buah, memanjangkan tempoh penyimpanan.
Bagi cempedak pula, beliau menjual buah yang telah dituai kepada penjaja.
Selepas beberapa tahun terlibat dalam pertanian, Encik Yap mengakui bahawa industri ini tidak mudah. Dari mengawal kos hingga kemahiran pengurusan pertanian, dan mencari pasaran, semuanya melibatkan cabaran yang berbeza, yang memerlukan usaha berterusan untuk mengatasi pelbagai masalah.
If you can't see the comments after a few seconds, try reloading the page.