May 08 2023
Masalah terbesar yang dihadapi oleh penuai buah naga adalah bagaimana untuk melambatkan proses penuaan dan pereputan buah naga semasa pengangkutan jarak jauh, bagi memastikan kesegaran dan memanjangkan masa untuk dipasarkan.
Pengendalian buah naga selepas tuai adalah sangat khusus, kerana selepas dipetik dari pokok buah naga mudah kehilangan air dan reput, yang akhirnya menjadi sisa.
Mesti Petik Tepat Masa
Malah, dalam industri buah naga, masalah terbesar yang dihadapi oleh penuai buah naga adalah bagaimana untuk melambatkan proses penuaan dan pereputan buah naga semasa pengangkutan jarak jauh, bagi memastikan kesegaran dan memanjangkan masa untuk dipasarkan.
Bagi menangani masalah buah naga yang mudah rosak, pengeluar dan pengeksport pengawet profesional dari China menyediakan beberapa prosedur dan produk pengawet kepada penanam untuk menambah baik proses pengawetan buah naga.
Wakil syarikat itu berkata bahawa jika hendak mengekalkan kesegaran buah naga, masa untuk memetik buah naga sangat penting. Secara amnya, perubahan warna buah naga adalah penunjuk utama kematangan iaitu apabila kulit buah benar-benar menjadi merah, ini bermakna ia boleh dituai. Jika buah naga terlalu masak, sisiknya akan menjadi tua dan layu selepas dipetik, dan jika tidak cukup masak, buah akan berasa masam dan tidak cukup manis.
Syarikat itu mengesyorkan bahawa memetik buah naga apabila kematangan hampir 80-85%, yang bukan sahaja dapat mengekalkan kesegaran dengan berkesan, begitu juga rasa yang sejati.
Selepas dipetik, buah naga perlu dibersihkan dan diisih oleh mesin pengasing buah untuk membunuh bakteria dan mikroorganisma berbahaya ke tahap yang paling besar.
Selepas pembersihan dan pengasingan, buah naga mesti secepat mungkin dimasukkan ke dalam storan sejuk untuk pra-penyejukan. Perlu diingat bahawa suhu pra-penyejukan disyorkan tetap pada 5-8°C, dan masa pra-penyejukan harus dikawal dalam masa 24 jam, selagi hirisan kering dan tiada lembapan meresap keluar. Ini disebabkan oleh fakta bahawa masa pra-penyejukan terlalu lama akan menyebabkan kehilangan lembapan, dan kulit buah akan kehilangan air.
Masukkan ke dalam Rangup
Bagi proses pembungkusan, buah naga pada masa ini perlu diawet. Syarikat mencadangkan bahawa letakkan paket pengawet makanan ke dalam bungkusan. Peranan produk penyimpanan segar ini adalah untuk mengurangkan kadar pernafasan buah, melambatkan proses penuaan buah, dan pada masa yang sama menghalang penuaan sisik dan mengekalkan ketegasan buah.
Pada dasarnya, produk pengawetan ini mudah digunakan, hanya masukkan satu paket ke dalam kotak. Sudah tentu, jika ia boleh digunakan dengan beg penyimpanan segar, kesannya akan lebih baik.
Bagi penuai buah yang tidak menggunakan beg penyimpanan segar semasa pembungkusan, disyorkan untuk menggunakan kotak penyimpanan peti sejuk semasa membungkus. Kotak penyimpanan peti sejuk mengeluarkan udara segar semasa pengangkutan, dan apabila kipas dalam kontena beredar ke seluruh kabinet, buah naga boleh menyerap dan memainkan peranan menyimpan segar.
Sekiranya anda tidak dapat melihat komen setelah beberapa saat, cuba muatkan semula halaman.