July 01 2023

Industri Makanan Ternakan, Cabaran Lebih Besar Tahun Ini

Industri Makanan Ternakan, Cabaran Lebih Besar Tahun Ini - Agrimag

Kongsi ini

Facebook WhatsApp图标 Telegram图标

Industri makanan ternakan global telah bergelut dengan pelbagai isu sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi tahun ini keadaan itu tidak akan berkurangan dan cabaran baharu akan muncul.

Oleh itu, dalam masa yang bergelora dan tidak menentu ini, ia pasti akan menjejaskan pertumbuhan dan keuntungan industri ternakan dan juga industri makanan.


Industri makanan ternakan global telah bergelut dengan beberapa isu sejak beberapa tahun kebelakangan ini, namun 2023 mungkin tidak akan reda dan beberapa cabaran baharu telah muncul.

Inflasi yang meningkat, ditambah pula dengan ketegangan geopolitik di Eropah dan kesan iklim, akan membawa kepada kekurangan dan harga makanan yang tinggi.

 

Ekonomi Global Meleset

Di antaranya, kelembapan ekonomi negara di beberapa pasaran utama menunjukkan bahawa ekonomi global mungkin berada dalam kemelesetan.

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF)  dalam Laporan Tinjauan Ekonomi Dunia bagi Oktober 2022 berkata, pertumbuhan ekonomi global dijangka berada pada 3.2% menjelang akhir 2022, tetapi hanya 2.7 % pada sepanjang tahun 2023.

Secara teknikalnya, satu pertiga daripada ekonomi dunia sudah pun mengalami kemelesetan, ditakrifkan sebagai penguncupan dua suku berturut-turut, tambah laporan itu.

Konflik Rusia-Ukraine dan inflasi yang tinggi mendorong peningkatan kos tenaga, input dan sara hidup, menghalang pemulihan ekonomi.

Sementara itu, banyak pasaran dan industri masih bergelut untuk pulih daripada kesan ekonomi pandemik COVID-19. Secara terang-terangan, ini adalah masa yang bergelora dan tidak menentu, yang pastinya akan menjejaskan pertumbuhan dan keuntungan industri ternakan dan juga industri makanan.

Kekangan logistik dan pengangkutan telah menyebabkan industri makanan tidak boleh mengekalkan stok tepat pada masanya, menyebabkan keperluan untuk lebih banyak ruang penyimpanan, yang seterusnya meningkatkan kos.

 

Cabaran Industri Makanan Ternakan

Dalam Tinjauan Outlook 2023 yang dikeluarkan oleh Majalah 《Feed Strategy》, pemimpin industri makanan haiwan menjawab dan mengenal pasti cabaran yang harus diketahui oleh pengeluar makanan dan pakar pemakanan semasa mereka merancang untuk 12 bulan akan datang.

Cabaran 1: Tekanan Inflasi + Kos Input Tinggi

Menurut IMF, inflasi global dijangka akan meningkat kepada 8.8% menjelang akhir 2022, tetapi akan jatuh kepada 6.5% selepas memuncak pada 2023.

David Fairfield, naib presiden Persatuan Bijian dan Makanan Kebangsaan (NGFA), berkata bahawa inflasi yang tinggi telah menjejaskan industri makanan pada 2022, dan keutamaan pada 2023 ialah cara mengurus kos input dan menjana pendapatan yang mencukupi.

Constance Cullman, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Industri Makanan Amerika (AFIA), berkata dengan peningkatan inflasi, ketegangan geopolitik di Eropah dan iklim kering yang tidak sesuai untuk pengeluaran tanaman akan menyebabkan kekurangan makanan dan harga tinggi. 

Ini memaksa petani dan penternak terpaksa mengurangkan bilangan haiwan yang mereka ternak, yang seterusnya boleh menyebabkan penurunan dalam pengeluaran protein haiwan global.

Harga bahan mentah yang melambung tinggi akan terus mencabar pengeluar makanan haiwan kerana musim panas Eropah 2022, kemarau bersejarah dan isu iklim lain di kawasan utama memberi kesan kepada hasil tanaman.

Iani Chihaia, perunding pemakanan haiwan yang bekerja untuk U.S. Soybean Export Council (USSEC), menyatakan bahawa Suruhanjaya Eropah mengurangkan unjuran tanaman jagung untuk EU kepada 55.5 juta tan, yang akan menjadi yang terendah sejak 2007.

Dalam kes ini, jumlah import jagung EU pada 2022-2023 dijangka mencecah 21 juta tan, tahap tertinggi dalam hampir empat tahun, dan kekurangan ini boleh menyebabkan harga jagung lebih tinggi di Eropah.

Sementara itu, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) turut menurunkan ramalannya untuk tanaman jagung dan kacang soya 2022.

Kenaikan kos tenaga telah mengancam bekalan makanan ternakan secara berterusan. Ini secara langsungnya mendesak syarikat-syarikat penternak memindahkan beban kenaikan kos kepada para konsumer.

 

Cabaran 2: Masalah Rantaian Bekalan & Logistik

Kesesakan rantaian bekalan dan kekurangan produk telah menjadi kebimbangan dalam era pasca pandemik, namun tekanan logistik dan pengangkutan terkini tidak mempunyai kaitan dengan pandemik COVID-19. 

Kini, geopolitik bergelora dalam pelbagai bidang, krisis tenaga, kekurangan buruh yang berterusan dan pertikaian buruh mewujudkan halangan baharu kepada rantaian bekalan dan logistik.

Dalam rantaian bekalan global, kos logistik telah menjadi sangat mahal dan kebolehpercayaan telah dikurangkan dengan banyak, ditambah pula dengan kos bahan mentah dan tenaga yang tinggi, terutamanya di Eropah yang kosnya melambung tinggi.

Ismael Roig, presiden Animal Nutrition di Archer Daniels Midland Co.(ADM) bersetuju dengan pandangan ini, dan mengatakan bahawa rantaian bekalan untuk pelbagai jenis komoditi telah terganggu di seluruh dunia dan akan terus terjejas pada 2023.

Roig menyatakan bahawa kekurangan buruh yang berterusan telah menyebabkan kelewatan sepanjang rantaian nilai daripada penyumberan, pemprosesan hingga penghantaran, dan keadaan ini juga telah membawa kepada masalah pengangkutan untuk industri makanan.

David Fairfield juga berkata, mengekalkan stok tepat dalam masa tidak lagi boleh dilaksanakan atas sebab logistik, membawa kepada keperluan untuk lebih banyak ruang stok, yang seterusnya meningkatkan kos inventori. 

Menurut Alexander Doring, Setiausaha Agung Persekutuan Pengilang Makanan Eropah (FEFAC), salah satu isu penting bagi industri makanan EU ialah bagaimana untuk mengekalkan bekalan makanan yang berterusan dan harga yang kompetitif, sambil memastikan ayam itik dan ternakan mempunyai makanan yang mencukupi, selamat, seimbang dari segi pemakanan dalam konteks ekonomi perang, tetapi peningkatan kadar tambang dan pertikaian geopolitik akan memberi tekanan kepada logistik dan bekalan bahan mentah pada tahun 2023.

Selesema burung yang sangat patogenik terus menguji pengeluaran ayam di banyak tempat dan merupakan antara cabaran yang dihadapi oleh industri makanan global.

 

Cabaran 3: Krisis Tenaga Eropah

40% daripada bekalan gas asli Eropah bergantung kepada import Rusia. Sejak konflik Rusia-Ukraine tercetus, Rusia telah menyekat bekalan gas asli ke Eropah, menyebabkan kos tenaga Eropah meningkat pada musim panas 2022.

Untuk menyelesaikan krisis tenaga yang semakin meruncing, para pemimpin EU mencadangkan had harga dan pelan sekatan penggunaan, tetapi semua orang masih bimbang bahawa krisis tenaga akan bertambah teruk.

Pada masa ini, negara anggota EU telah bersetuju untuk mengambil langkah kecemasan, termasuk mengurangkan penggunaan gas asli sebanyak 15% pada musim sejuk, memerlukan negara anggota untuk menyimpan gas asli sekurang-kurangnya 80% daripada kapasiti penyimpanan gas mereka, dan mengurangkan penjanaan kuasa gas asli.

Iani Chihaia berkata, kenaikan harga tenaga, terutamanya harga gas dan elektrik, telah mengancam bekalan makanan yang berterusan, menjejaskan kitaran pengeluaran protein haiwan, sekali gus mengancam keupayaan industri untuk terus menyediakan makanan asas kepada pengguna, dan seterusnya memberi kesan negatif kepada keupayaan industri untuk terus membekalkan bahan mentah kepada pemproses makanan.

Beliau bimbang sesetengah pengeluar biji sesawi, pengeluar makanan dan syarikat penternakan ternakan EU mungkin terpaksa menutup, memberhentikan pekerja atau membuat pemberhentian penting lain kerana mereka berjuang untuk terus bertahan.

Chihaia menegaskan bahawa kos tenaga yang meningkat secara mendadak telah mendesak syarikat-syarikat makanan memindahkan beban kenaikan kos kepada para penternak dan pengguna.

Inflasi akan terus meningkat pada tahun 2023. Bagi pengeluar makanan Eropah dan pengeluar biji sesawi, kuncinya terletak pada cara untuk mengenangkan kesusahan yang dibawa oleh harga tenaga yang tinggi pada tahun 2023.

Alexander Doring percaya bahawa ancaman dan ketidakpastian kekangan dan harga tenaga juga boleh menjejaskan bekalan produk sampingan kering seperti tepung bit dan vinasse, dan beralih kepada penggunaan produk sampingan basah untuk menghasilkan biogas.

Kenaikan harga bahan mentah akan terus mencabar pengeluar makanan haiwan kerana cuaca kering dan isu iklim lain di kawasan utama memberi kesan kepada hasil tanaman.

 

Cabaran 4: Ancaman Penyakit Berulang

Selesema burung yang sangat patogenik dan demam babi Afrika terus menguji pengeluaran ayam dan babi di banyak tempat, manakala negara-negara yang bebas daripada kedua-dua wabak itu sedang bergelut untuk mencegah penyakit maut ini.

Alexander Doring berkata bahawa kemungkinan kejayaan, seperti vaksinasi, masih beberapa tahun lagi daripada pelaksanaan sebenar, oleh itu, mengamalkan langkah biokeselamatan secara ketat dalam keseluruhan rantaian industri masih merupakan cara yang paling berkesan.

Selesema burung menjadi lebih berterusan, dengan lebih banyak bahagian negara Eropah menghadapi jumlah jangkitan yang belum pernah terjadi sebelumnya yang merebak daripada burung liar ke kawanan ladang.

Menurut Perkhidmatan Pemeriksaan Kesihatan Haiwan dan Tumbuhan (APHIS), wabak selesema burung yang sangat patogenik pada tahun 2022 telah menyebabkan kehilangan lebih 46 juta ayam yang diternak secara komersial di Amerika Syarikat.

Cabaran 5: Inovasi yang mampan memacu pelaburan masa hadapan

Tanggungjawab sosial korporat dan usaha bersepadu untuk mengehadkan kesan alam sekitar terhadap makanan dan pengeluaran makanan akan terus mempengaruhi formulasi makanan haiwan, sumber bahan mentah dan kecekapan pengeluaran.

Alexander Doring berkata, walaupun terdapat cabaran ekonomi yang telah mendorong keselamatan makanan dan keselamatan makanan menjadi agenda politik, "kereta api kemampanan" perundangan EU akan terus berjalan pada tahun 2023, dengan beberapa langkah "Tawaran Baharu Hijau" bertujuan untuk menyampaikan makanan jangka panjang.

Berita itu menunjukkan bahawa industri akan menumpukan pada penyelidikan dan pembangunan bahan makanan alternatif dan bahan tambahan makanan.

Constance Cullman menyeru pengawal selia untuk menambah baik, mengemas kini dan mempercepatkan proses kelulusan untuk membawa produk yang selamat, inovatif dan formulasi makanan ternakan baharu ke pasaran seawal mungkin.

Beliau seterusnya berkata bahawa agensi lain, seperti USDA, menunjukkan minat yang lebih besar berbanding sebelum ini untuk terlibat dalam memacu perubahan.

Ewenn Helary, Ketua Pegawai Eksekutif NUQO, sebuah syarikat aditif makanan, juga percaya bahawa inovasi adalah kunci untuk menyelesaikan masalah industri makanan.

Terdapat banyak tumpuan terhadap kos makanan dan keberkesanan makanan, dan industri perlu menyesuaikan diri dengan perubahan peraturan dan jangkaan pengguna untuk melaksanakan penyelesaian yang lebih mampan.

Beliau berkata, inovasi telah menjadi agenda sejak sekian lama, dan keperluan untuk inovasi sebegini telah dilihat di rantau berbeza, bukan sahaja untuk melabur pada masa hadapan, tetapi juga untuk mencapai pembangunan yang lebih pantas dalam industri ini. 

Sekiranya anda tidak dapat melihat komen setelah beberapa saat, cuba muatkan semula halaman.

Belum melanggan majalah kami?
Kini anda boleh melanggan majalah kami secara langsung

Shortcut - Agrimag