October 03 2023
Dalam tempoh 9 bulan sejak penubuhannya, syarikat yang diurus oleh Encik Ting telah mengeksport buah naga dari kawasan Sepang ke pasaran Timur Tengah dan India.
Pada masa ini, syarikat mengambil 50% daripada buah naga yang diperoleh melalui pembelian dan pengedaran untuk dieksport ke pasaran luar negara, dengan India dan Timur Tengah masing-masing menyumbang 20%, sementara sebahagian kecil dieksport ke pasaran Singapura dan Hong Kong.
Bagi pasaran tempatan, syarikat menggunakan pelbagai saluran pasaraya tempatan untuk penjualan.
Untuk memanfaatkan perkembangan industri buah naga yang berkembang pesat di sekitar Sepang dan Sungai Pelek, Ting Vin Soon yang mengendalikan perniagaan import buah, dengan yakin melabur jumlah wang yang besar untuk membina kilang yang dilengkapi dengan peralatan yang canggih dan lengkap di kawasan tersebut.
Tujuannya adalah untuk memastikan buah naga yang dihasilkan di kawasan tersebut diproses dengan sempurna dan dikemas dengan baik sebelum dieksport ke pasaran luar negara. Ini bertujuan untuk mencari peluang pembangunan yang lebih besar bagi industri buah-buahan negara kita.
Kualiti Buah Naga M’sia Diiktiraf oleh Pasaran Asing
Pada asasnya, syarikat Dragon Global Sdn Bhd di bawah pengurusan Ting Vin Soon telah berjaya mengeksport buah naga dari kawasan Sepang ke pasaran Timur Tengah dan India dalam tempoh sekitar 9 bulan selepas penubuhannya.
Selepas membuka pasaran di Timur Tengah, Ting Vin Soon telah pergi ke Dubai dan Kuwait untuk mengetahui penilaian mereka terhadap buah naga dari negara kita. Industri buah-buahan dan pengguna di sana memberikan maklum balas bahawa mereka sangat berpuas hati dengan rasa dan kemanisan buah naga dari negara kita.
Untuk reaksi yang berkaitan dengan pasaran India, Ting Vin Soon masih perlu merancang lawatan untuk memahami secara mendalam. Di samping itu, beliau berhasrat untuk menyelidiki potensi pasaran India dan menjelajahi penilaian masyarakat terhadap buah naga dari Malaysia.
Mengingat India akan menjadi negara dengan populasi terbesar di dunia, pasaran buah-buahan di negara itu akan menjadi sangat besar dan penuh dengan peluang yang tidak terbatas.
50% Untuk Eksport
Pada masa kini, Dragon Global Sdn Bhd mengambil 50% daripada buah naga yang diperoleh melalui pembelian dan pengedaran untuk dieksport ke pasaran luar negara, dengan India dan Timur Tengah masing-masing menyumbang 20%, sementara sebahagian kecil dieksport ke pasaran Singapura dan Hong Kong.
Bagi pasaran tempatan, syarikat menggunakan pelbagai saluran pasaraya tempatan untuk penjualan.
Kilang Dragon Global yang dikendalikan oleh Ting Vin Soon terletak di Taman Perindustrian Sepang.
Bagi buah naga yang dibeli oleh syarikat dari peladang tempatan, syarikat ini sentiasa menjalankan proses pembersihan yang baik sebelum dijual untuk eksport atau dihantar kepada pasar raya tempatan. Mereka menggunakan mesin pemprosesan automatik Reemoon yang diimport dari China untuk mencuci dan membersihkan buah naga daripada sisa racun perosak yang mungkin melekat pada kulit buah.
Selepas proses pembersihan kulit buah, mesin automatik ini akan mengeringkan buah dan kemudian dihantar melalui penghantar konveyor ke bahagian pengelasan. Di situ, pekerja akan mengasingkan buah yang telah dikelasifikasikan sebagai darjah AA, A atau B, dan melakukan pembungkusan dalam bakul atau kotak yang sesuai.
Menyejukkan Lebih Daripada 200 tan Buah
Ting Vin Soon menyatakan bahawa buah naga berkulit merah dan isi merah yang ditanam di Malaysia jauh lebih manis dan enak daripada varieti Vietnam.
Pada dasarnya, buah naga tempatan memiliki Brix antara 16 hingga 17, dan memiliki penampilan luaran yang cerah dan bulat.
Beliau menyatakan bahawa syarikatnya kini mempunyai lebih daripada 100 ekar ladang buah naga di kawasan Sepang, dan dalam hal penuaian buah naga tempatan, biasanya terdapat dua kali penuaian setiap bulan.
Pada masa ini, hasil pengeluaran dari pelbagai kawasan di dalam negara sering kali dapat dijual habis.
Ting juga menyatakan bahawa kilang syarikat tersebut mempunyai ruang sejuk yang mampu menyimpan lebih daripada 200 tan buah naga pada satu-satu masa. Buah naga yang telah melalui proses pemprosesan boleh disimpan dalam ruang sejuk tersebut selama sebulan.
Sekiranya anda tidak dapat melihat komen setelah beberapa saat, cuba muatkan semula halaman.