July 08 2023

Ternak Udang Dalam Kilang, Permintaan Melebihi Bekalan

Ternak Udang Dalam Kilang, Permintaan Melebihi Bekalan - Agrimag

Share this

Facebook WhatsApp图标 Telegram图标

Yong Kim Thiam telah menternak udang di dalam bilik selama 6 tahun. Beliau menekankan bahawa air adalah keutamaan dalam penternakan udang. Selagi kualiti air dijaga supaya udang dapat tumbuh dalam persekitaran yang sihat, kadar masalah dapat dikurangkan.

Beliau menggunakan teknologi bioflok untuk penternakan. Dengan menambah probiotik dan meningkatkan nisbah nitrogen kepada karbon badan air, beliau boleh membersihkan kualiti air dan menggalakkan penggunaan semula air penternakan. Tiada masalah penyakit serius berlaku setakat ini.


Pengusaha akuakultur Yong Kim Thiam telah mengusahakan penternakan udang dalam bilik selama 6 tahun. Apabila pengeluaran semakin stabil, beliau telah mengembangkan skalanya secara beransur-ansur. Pada masa ini, beliau menguruskan lebih daripada 70 kolam udang secara industri, dan bekalan udang vannamei berkembang lebih daripada permintaan.

Yong Kim Thiam (kiri) dan pasukannya menternak udang dalam kilang di zon perindustrian, dan kini menguruskan lebih daripada 70 kolam udang.

 

Penggunaan Semula Air Kurangkan Kos

Ladang udang tertutup Yong terletak di dua kilang di zon perindustrian Sungai Buloh, Selangor. Ia meliputi kawasan seluas 20,000 kaki persegi. 

Kolam ternakan di ladang tersebut kebanyakannya adalah kolam bulat dengan kapasiti air 12 tan, dan sebilangan kecil kolam segi empat tepat dengan isipadu air 7 tan. Kedua-dua kolam ternakan ini boleh menternak kira-kira 10,000 anak benih udang.

Di antaranya, kolam bulat yang diperbuat daripada polietilena berketumpatan tinggi (HDPE) lebih tahan lama dan lebih menjimatkan kos di bawah perancangan jangka panjang.

Yong menternak benih udang putih PL10-12, dan menggunakan teknologi bioflok (Teknologi Biofloc, BFT) untuk penternakan. 

Beliau menegaskan bahawa teknologi bioflok ialah kaedah penternakan yang memurnikan kualiti air dengan menambah probiotik dan meningkatkan nisbah nitrogen kepada karbon badan air. Dengan cara ini, air untuk penternakan boleh digunakan semula secara berterusan, yang membantu mengurangkan kos.

Beliau menjelaskan bahawa oleh kerana tempat itu tidak dekat dengan laut, sejumlah besar garam laut mesti ditambah ke dalam air paip yang dinyahklorinan untuk mewujudkan persekitaran air masin, dan prosedur ini tidak murah, jadi penggunaan semula air akuakultur sudah pasti akan mengurangkan pelaburan bahagian ini.

Yong juga berkata, kolam akuakultur biasanya dibersihkan setiap 1 hingga 1.5 bulan, dan air akuakultur yang dipam keluar semasa pembersihan akan ditapis dan kemudian dibiarkan selama 1 minggu untuk kekotoran mendap. 

 Proses ini mesti menambah probiotik berterusan. Air tersebut boleh digunakan semula untuk menternak.

Katanya, di bawah mod guna semula air, proses ternakan udang hanya perlu menambah air mengikut keadaan, dan ia boleh terus mengekalkan operasi yang baik.

Kolam bulat polietilena berketumpatan tinggi yang lebih tahan lama mempunyai isipadu air sebanyak 12 tan dan boleh menternak kira-kira 10,000 anak benih udang.

 

Menambah Probiotik Berterusan

Yong juga menegaskan bahawa penambahan probiotik adalah langkah penting dalam kultur bioflok. Probiotik boleh menguraikan ammonia dalam air dengan berkesan, menghalang bakteria jahat, mengimbangi komposisi mikrobiota, memperbaiki persekitaran hidup udang dan meningkatkan daya tahannya terhadap bakteria patogen. 

Oleh itu, pasukan pengurusannya akan menambah probiotik ke dalam kolam penternakan setiap hari, bagi memastikan jumlah bakteria berfaedah di dalam kolam berada pada kelebihan.

Tegasnya, perkara pertama yang perlu dilakukan dalam penternakan udang ialah menjaga air. Selagi kualiti air dijaga supaya udang dapat membesar dalam persekitaran yang sihat, kadar masalah dapat dikurangkan. 

Sebagai tambahan kepada penggunaan probiotik harian, ia juga perlu untuk menguji kualiti air setiap hari untuk memastikan semua parameter berada dalam julat yang boleh diterima. Apabila terdapat perbezaan, ia akan diselesaikan segera untuk mengekalkan kualiti air kolam.

Melalui kaedah yang dinyatakan di atas, udang vannamei ternakan Yong tidak mengalami masalah penyakit yang serius setakat ini, dan tidak perlu menggunakan bahan kimia atau antibiotik sepanjang proses penternakan.

Malah, berbanding dengan penternakan luar tradisional, penternakan udang di bilik boleh mengelakkan gangguan yang tidak terkawal seperti iklim, pencemaran, dan masalah yang dihadapi tidak begitu banyak.

Air akuakultur yang dipam dari kolam pembersihan ditapis dan kemudian dibiarkan untuk membolehkan bendasing mendap. Proses ini memerlukan penambahan probiotik yang berterusan, dan kemudian air boleh dikultur semula.

 

Makan Setiap Dua Jam

Dari segi menternak udang, Yong mengamalkan model "penternakan penuh dan penuaian semua". Setiap kelompok masa penternakan adalah kira-kira 5 bulan, dalam erti kata lain, penuaian dua kali setahun. 

Beliau menegaskan bahawa larva udang mula diberi makan kira-kira dua minggu selepas memasuki ladang sehingga mereka dituai, dan probiotik juga boleh digunakan sebagai makanan untuk larva dan udang, yang boleh membantu mengurangkan jumlah makanan dan menjimatkan kos.

Yong berkata, udang diberi makan setiap dua jam.

Beliau juga berkata pada waktu bekerja, makanan diberi 5-6 kali sehari, dan selang masa dikawal pada dua jam bagi mengelakkan makanan itu rendam dalam air terlalu lama dan menjejaskan kualiti air. Katanya, jumlah makanan juga akan diselaraskan mengikut situasi pemakanan udang, biasanya antara 100 dan 150 gram setiap kolam.

Yong berkata, pengambilan makanan udang akan berbeza-beza mengikut peringkat pertumbuhan, status kesihatan, dan persekitaran air. Contohnya, pengambilan makanan udang akan berkurangan semasa peringkat meranggas. Udang putih biasanya meranggas dua kali sebulan, dan saiz badan meningkat sebanyak 20% setiap kali ia meranggas.

Katanya, mesin pengudaraan perlu beroperasi 24 jam sehari bagi memastikan udang tidak kekurangan oksigen malah air akuakultur di dalam sedimen juga perlu beroksigen, kerana probiotik juga memerlukan oksigen.

Kadar pertumbuhan Ladang Udang Yong adalah kira-kira 70%. Udang putih yang dituai mempunyai dua nilai jualan utama: tiada ubat kimia dan udang hidup yang baru ditangkap.

 

Kumpul pelanggan secara beransur-ansur dari mulut ke mulut

Yong berkata, kadar pertumbuhan udang adalah kira-kira 70%, dan kehilangan 30% disebabkan oleh kerosakan kolam bergerak, meranggas yang tidak lengkap, rapuh, dan kanibalisme bersama.

Katanya, hasil ternakan setiap kelompok secara umumnya adalah di antara 1 hingga 2 tan. Udang akan dijual terus kepada pelanggan dan pelanggan yang datang ke kilang. 

Sebab mengapa pemborongan tidak dilakukan adalah kerana pengeluaran tidak menentu dan keluaran terhad. Tambahan pula kos penternakan dalaman adalah lebih tinggi berbanding kaedah tradisional, jadi tidak menjimatkan untuk melakukan pemborongan.

Beliau mendedahkan bahawa kos tertinggi ternakan udang dalam bilik adalah sewa kilang, dan satu-satunya cara untuk mengurangkan kos lain adalah melalui kaedah yang disebutkan atas.

Walau apa pun, hasil udang putihnya mempunyai dua nilai jualan. Ia bebas bahan kimia dan udang hidup ditangkap dan dijual di tempat kejadian. Oleh itu, ia popular di kalangan pengguna dan bekalannya sudah lama berkurangan.

If you can't see the comments after a few seconds, try reloading the page.

Not subscribed to our magazine yet?
You can now subscribe to our magazines directly

Shortcut - Agrimag