December 12 2023
Buah nangka dan buah nangchem, merupakan dua jenis buah tropika yang tergolong dalam keluarga Moraceae dan genus Annona. Isi buah mempunyai tekstur yang unik dan mengeluarkan aroma yang kaya. Buah-buah ini boleh dimakan segar atau digunakan untuk digoreng atau membuat makanan ringan, dan merupakan salah satu dari sepuluh buah eksport terbesar di Malaysia.
Industri nangka di negara kita telah membuka banyak pasaran eksport, dan perkembangan ini pasti akan memperluaskan lingkup pasaran luar negara, memberikan lebih banyak peluang perniagaan kepada industri buah nangka Malaysia.
Dalam beberapa tahun terakhir, perkembangan positif buah nangka telah menjadikannya sebagai salah satu buah yang cemerlang di pasaran luar negara untuk Malaysia.
Terdapat Pelbagai Varieti Buah Nangka di M'sia
Sebenarnya, kepopularan buah nangka di pasaran luar negara adalah diketahui umum, dan Singapura, negara jiran yang mempunyai peratusan tertinggi dalam pembelian buah nangka dari Malaysia, menunjukkan kecenderungan yang kukuh dalam kalangan penduduknya terhadap buah ini.
Di samping itu, sebagai jiran, mereka lebih memahami mengenai penanaman dan pengeluaran buah nangka di Malaysia.
Sebenarnya, Malaysia memiliki pelbagai varieti buah nangka dengan setiap varieti memiliki citarasa yang unik. Selain itu, ramai pekebun buah nangka yang tekun sentiasa berusaha untuk menemui varieti yang lebih baik melalui persilangan tanaman. Varieti baru ini biasanya lebih tahan penyakit dan menghasilkan hasil yang lebih tinggi. Usaha mereka telah menggalakkan penemuan varieti Buah Nangchem, yang merupakan hasil persilangan dengan buah cempedak, dan ia menjadi makanan yang sangat digemari selepas digoreng.
Selepas digoreng, isi Buah Nangchem tidak lagi mengandungi serat, biji pula sudah masak dan lazat. Peningkatan ini menjadikannya makanan utama di Malaysia, bahkan digunakan dalam makanan sarapan, makan tengahari, dan makan malam.
Meluaskan Pasaran Di Luar Negara
Dalam usaha untuk mempelbagaikan destinasi eksport, buah nangka telah lama dieksport ke Jepun, Australia, Asia Barat, dan beberapa negara anggota Kesatuan Eropah. Selain itu, pada 1 April 2023, Malaysia telah menandatangani ‘Protocol of Phytosanitary Requirements for Export of Jackfruits from Malaysia to China between the Ministry of Agriculture and Food Security of Malaysia and the General Administration of Customs of the People’s Republic of China’ iaitu semasa lawatan rasmi YAB Perdana Menteri ke Beijing, China. Pemeteraian protokol ini menandakan bahawa laluan pasaran buah nangka segar ke negara China telah mendapat kelulusan.
Di samping itu, baru-baru ini, satu lot buah nangka segar telah dijual di pasar raya terkenal di Beijing.
Tidak boleh dinafikan, perkembangan ini akan memperluaskan pasaran buah nangka Malaysia di luar negara, yang pada akhirnya akan memberi lebih banyak peluang perniagaan kepada industri buah nangka dalam negara.
Gigih Menghasilkan Varieti Lebih Baik
Bagi situasi pembangunan penanaman buah nangka di Malaysia, negara kita telah lama memiliki pelbagai varieti buah nangka berkualiti tinggi yang telah diperkenalkan dalam industri pertanian. Selain daripada varieti yang diiktiraf secara rasmi dan berdaftar, masyarakat tempatan juga berusaha gigh dalam penanaman varieti yang lebih baik melalui persilangan tanaman.
Oleh itu, masa depan penanaman buah nangka jelas menjanjikan prestasi yang lebih cemerlang.
Mengenai eksport buah nangka, pada asasnya negara import memerlukan produk buah nangka dalam bentuk buah penuh atau isi buah yang dibungkus. Walau bagaimanapun, ini akan memberi dorongan kepada industri tempatan untuk memperkuat usaha dalam penanaman dan pemprosesan.
If you can't see the comments after a few seconds, try reloading the page.