November 27 2023

Pencegahan & Kawalan Kutu Ayam Harus Dipentingkan

Pencegahan & Kawalan Kutu Ayam Harus Dipentingkan - Agrimag

Share this

Facebook WhatsApp图标 Telegram图标

Kutu ayam adalah parasit luaran yang umum pada ayam, yang biasanya dijangkitkan melalui sentuhan langsung antara inang, dan juga boleh tersebar melalui perantara seperti alat-alat yang digunakan secara bersama. 

Kehadiran kutu ayam boleh mengakibatkan penurunan kualiti ayam daging dan mengganggu kadar penghasilan telur ayam. Walaupun kadar kematian ayam yang terjangkit kutu ayam biasanya rendah, tetapi ia boleh merosakkan sistem imun ayam, meningkatkan risiko jangkitan penyakit lain, dan kematian. 

Oleh itu, perlu memberikan perhatian yang serius dan mengambil langkah-langkah pencegahan yang mencukupi untuk menghalang penyebaran dan jangkitan kutu ayam.

Kutu ayam adalah sejenis parasit yang hidup secara kekal di atas badan ayam, dengan seluruh kitar hidup mereka berlaku di atas inang utama, iaitu ayam. Kutu ayam boleh hidup selama beberapa bulan, tetapi apabila mereka meninggalkan inang utama, mereka akan mati dalam tempoh 5 hingga 7 hari. 

Cuaca Panas & Lembap Adalah Tempoh Kejadian yang Tinggi 

Kutu ayam ialah penyakit parasit luaran yang biasa pada ayam. Terdapat banyak jenis kutu ayam. Yang biasa termasuk kutu bulu ayam, kutu badan ayam, kutu bulat gergasi, dan lain-lain. Struktur pelbagai jenis kutu ayam adalah lebih kurang sama. 

Kutu ayam berukuran lebih kurang seperti biji bijan, mempunyai enam kaki, dan tubuh mereka terbahagi kepada tiga bahagian utama: kepala, dada, dan perut. Kepala mereka lebar dengan alat penggigit runcing, manakala dada mereka terdiri daripada tiga bahagian, dan setiap bahagian perut mempunyai satu pasang kaki. 

Kutu ayam boleh berlaku sepanjang tahun, tetapi kejadian mereka lebih tinggi dalam cuaca yang panas. Ini adalah kerana dalam cuaca yang panas, suhu lebih tinggi dan kelembapan yang lebih besar mencipta persekitaran yang lebih sesuai untuk pembiakan kutu ayam.

Kepadatan ternakan yang tinggi dan persekitaran ternakan yang kurang baik adalah faktor utama yang menyebabkan peningkatan kadar berjangkitnya kutu ayam.

 

Selain itu, jika bulu ayam lebih padat, ia juga lebih mungkin menjadi habitat pembiakan kutu ayam. 

Kutu ayam berkembang dengan cepat, dan apabila suhu mencapai sekitar 25°C darjah Celsius, mereka boleh menyelesaikan satu generasi pembiakan setiap 6 hari.

Di ladang ayam yang telah beroperasi selama beberapa tahun, kadar jangkitan kutu ayam biasanya lebih tinggi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kutu ayam utamanya menular melalui sentuhan langsung antara inang, dan juga boleh tersebar melalui perantara seperti peralatan yang digunakan bersama. 

Kepadatan pemeliharaan yang terlalu tinggi dan kesesakan dalam reban adalah salah satu cara utama penyebaran penyakit ini. Selain itu, pengurusan pemeliharaan yang kurang baik dan persekitaran ternakan yang tidak memadai, seperti keadaan kebersihan yang buruk, suhu dalam reban yang tidak sesuai, kepadatan pemeliharaan yang terlalu tinggi, pengudaraan yang buruk, kelembapan yang tinggi dalam reban, adalah antara faktor utama yang menyebabkan kadar jangkitan kutu ayam menjadi tinggi.


Pertumbuhan & Perkembangan Terhalang

Apabila ayam terjangkit kutu ayam, biasanya mereka akan menunjukkan gejala yang jelas. Ini adalah kerana kutu ayam akan menggigit bulu dan sisik kulit inang, menyebabkan kulit ayam menjadi gatal dan tidak selesa, dan ayam sering menggaru atau mematuk bahagian yang gatal dengan paruh mereka. Tingkah laku ini boleh merosakkan bulu dan kulit, dan dalam keadaan yang teruk, ia boleh menyebabkan keguguran bulu, kerosakan kulit, dan mungkin mengakibatkan dermatitis atau pendarahan kulit.

Ayam yang dijangkiti kutu ayam biasanya menunjukkan tanda-tanda seperti lesu, kurang selera makan, kerana gatal pada kulit, sukar untuk mendapatkan tidur yang baik, dan ini boleh menyebabkan anemia dan penurunan beransur-ansur dalam berat badan. Dalam kes yang teruk, anak ayam mungkin mati, sementara ayam dalam fasa pertumbuhan dan perkembangan mungkin mengalami gangguan, dan mungkin berhenti tumbuh sepenuhnya.

Kutu ayam boleh mengakibatkan penurunan prestasi produksi ayam daging, kerana kehilangan bulu dan kerosakan kulit yang mempengaruhi kualiti daging. Ia juga boleh mengurangkan kadar penghasilan telur ayam. Walaupun kadar kematian bagi ayam yang terjangkit kutu ayam biasanya rendah, ia boleh menyebabkan penurunan ketahanan terhadap penyakit dalam ayam yang merosot, meningkatkan risiko jangkitan penyakit lain, dan dengan itu meningkatkan kadar kematian.

Vektor-vektor Penyakit

Ayam yang terjejas oleh kutu ayam boleh mengalami kehilangan bulu, dan sebahagian ayam yang dijangkiti mungkin mempunyai bintik-bintik pendarahan atau nodus pada kulit. Jika infeksi kutu ayam terlalu banyak, ia boleh mencetuskan dermatitis purulen. 

Kutu ayam menggigit kulit ayam dan mengeluarkan toksin semasa menyedut darah, menyebabkan kulit ayam gatal dan menyebabkan ketidakselesaan, yang pada gilirannya boleh mempengaruhi jumlah pemakanan dan tidur yang normal. Ini boleh mengakibatkan penurunan kesihatan dan daya tahan ayam, yang pada gilirannya mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan ayam, terutamanya dalam kes ayam yang dihasilkan untuk pemanjangan.

Kutu ayam boleh menyebabkan penurunan ketara dalam kadar penghasilan telur ayam, dan ini memberi kesan yang serius terhadap ekonomi ternakan. Dalam eksperimen yang telah dijalankan dengan kumpulan ayam telur sebanyak 1,000 ekor, kadar penghasilan telur hanya tertinggal 88 hingga 95% daripada kadar penghasilan telur normal apabila ayam terjejas ringan oleh kutu ayam. 

Dalam kes sederhana, kadar penghasilan telur mungkin berada di antara 75 hingga 88% , dan dalam kes teruk, kadar penghasilan telur mungkin turun sehingga setengah daripada kadar penghasilan telur normal.

Kutu ayam boleh mengakibatkan penurunan ketara dalam kadar penghasilan telur ayam, dan dalam kes yang teruk, mungkin tidak mencapai separuh daripada pengeluaran telur biasa.

 

Selain itu, kutu ayam juga boleh bertindak sebagai vektor penyebaran bagi beberapa penyakit virus dan bakteria, membantu dalam penyebaran penyakit-penyakit ini dalam populasi ayam. Tambahan pula, kutu ayam juga boleh melekat pada pekerja ternakan, mempengaruhi kegiatan mereka. 

Walaupun tahap kerosakan kutu ayam tidak seberat penyakit berjangkit lain, tetapi ia tetap perlu diberi perhatian dan kawalan yang mencukupi. Terutamanya kerana jumlah kecil kutu ayam boleh diabaikan, tetapi jika tidak dikawal, mereka boleh berkembang dengan pesat dan meningkatkan kesukaran dalam kawalan.

If you can't see the comments after a few seconds, try reloading the page.

Not subscribed to our magazine yet?
You can now subscribe to our magazines directly

Shortcut - Agrimag