April 03 2023

Jambu Batu Merah, Berpotensi Tinggi

Jambu Batu Merah, Berpotensi Tinggi - Agrimag

Share this

Facebook WhatsApp图标 Telegram图标

Zheng You Wen, seorang penanam jambu batu, yakin bahawa selepas bertahun-tahun menanam dan mengembangkan jambu Luohan, pasaran telah tepu, dan perlu menambah atau bertukar kepada varieti yang berbeza untuk membuka jalan. 

Beliau berkata bahawa jambu batu merah adalah lebih memerlukan buruh dalam pengurusan harian, tetapi oleh kerana rasa yang baik, dan kandungan vitamin C yang tinggi, harga jambu batu merah boleh lebih tinggi daripada jambu batu biasa, dan ia adalah buah yang berpotensi untuk mengembangkan pasaran pertengahan dan mewah.


Zheng You Wen, penanam jambu batu di Sekinchan, Selangor, berpendapat bahawa pasaran domestik jambu batu Luohan sudah hampir tepu, jadi adalah sesuai untuk beralih kepada varieti jambu batu berkualiti tinggi yang lain untuk mengelakkan harga yang lebih rendah dan memperkayakan varieti jambu batu di pasaran untuk memenuhi keperluan pengguna yang berbeza.


Pokok jambu batu merah mempunyai banyak ranting yang lembut, jadi ranting mesti digantung dengan tali untuk mengelak kendur dan menjejaskan kerja di kebun.

 

Lebih Sukar untuk Menjaga

Dengan ini, Zheng yang sentiasa menjadi penanam utama jambu batu Luohan, menanam 3 ekar jambu batu merah setahun setengah yang lalu, dan merancang untuk menanam jambu batu kristal. 

Kata Zheng, jambu batu merah yang ditanam adalah dari Taiwan, dan anak benih itu diperoleh daripada rakan di Johor. Beliau berkata, kalau tidak salah, Johor adalah negeri yang mempunyai terbanyak jambu batu merah, dan Zheng merupakan penanam pertama varieti ini di Sekinchan.

Memandangkan Zheng adalah penanaman pertama, beliau memerhati dengan teliti prestasi varieti jambu batu ini semasa menjaganya, supaya dapat memahami pertumbuhan, berbunga dan berbuah, masalah yang dihadapinya, dan kadar buah yang busuk. 

Beliau mendapati bahawa jambu batu merah lebih sukar dijaga berbanding dengan jenis jambu batu Luohan dan jenis jambu batu lain yang biasa menyebabkan lebih banyak kerja dalam pengurusan harian.

Beliau menegaskan bahawa pelbagai tugas terletak pada pemangkasan. Pokok jambu batu merah beranting banyak dan ranting ini lembut, jadi perlu untuk memangkas ranting dan daun dengan kerap. 

Selain itu, perlu menggantungkan ranting untuk mengelakkan kendur dan menjejaskan kerja di kebun. 

Di samping itu, setiap bunga yang mekar mempunyai tiga putik, dan satu mesti ditinggalkan dengan tangan untuk memastikan kualiti buah pada masa depan, yang sememangnya kerja yang memakan masa dan memerlukan tenaga kerja. 

Beliau juga berkata, pertumbuhan pokok menunjukkan jambu batu merah mempunyai bilangan bunga yang banyak. Walaupun terdapat banyak bunga yang gugur, namun agak sukar untuk menghapuskan putik bunga bagi baki bilangan bunga.


Purata berat buah jambu batu merah ialah 800 gram hingga 1 kilogram. Oleh kerana ia tidak boleh simpan lama selepas matang, adalah penting untuk memahami dengan tepat kematangan tuaian.

 

Berhasrat untuk Beralih kepada Amalan Organik

Zheng mengamalkan jarak tanam jambu batu yang lebih luas, 12x12 kaki. Walaupun jarak ini menjadikan bilangan tanaman agak kurang, tetapi Zheng berbuat demikian untuk menjaga setiap pokok dengan baik dan memastikan kualiti buah. 

Beliau menegaskan bahawa jambu batu merah mempunyai rasa yang baik, dan kandungan nutrien yang tinggi seperti vitamin C. Oleh itu, beliau berhasrat untuk menghasilkan buah yang kualiti baik di mana akan membantu ia menembusi kumpulan pengguna yang menekankan kualiti dan kesihatan yang tinggi.

Malah, dengan ciri-ciri tersebut, harga jambu batu merah adalah lebih tinggi daripada jambu batu biasa, dan ia adalah buah yang berpotensi untuk membangunkan pasaran pertengahan dan mewah. 

Memandangkan ini, Zheng berhasrat untuk menukar model pengurusan secara beransur-ansur kepada amalan organik, dan telah melaksanakan penggunaan racun perosak dan baja kimia sesedikit mungkin di kebun.

 Sehubungan itu, beliau berkata varieti jambu batu ini jarang menghadapi masalah perosak dan penyakit sejak ditanam, beliau yakin varieti ini mempunyai daya tahan penyakit yang tinggi, malah masalah nematod yang sering berlaku pada pokok jambu batu lain juga hampir jarang berlaku, ia boleh mengurangkan penggunaan racun, dan Zheng sedang berusaha untuk benar-benar bebas daripada racun perosak.

Malah, Zheng sentiasa berpegang kepada kaedah pengurusan menjaga alam sekitar. Selain kurang menggunakan racun perosak, beliau juga tidak menggunakan racun rumpai, dan lebih banyak menggunakan baja organik. 

Beliau juga menggunakan produk bakteria baik dari semasa ke semasa supaya penjagaan tanah, dan menyungkup kebun dengan rumpai. Selain pengekalan air dan pemeliharaan haba, ia juga boleh kembali ke tanah untuk menambah bahan organik. Sehubungan dengan itu, keseluruhan persekitaran kebunnya terjaga dengan baik, dan jambu batu Luohan yang dihasilkan mempunyai rasa yang unik dan popular di kalangan pengguna.

Kualiti akan Semakin Stabil

Sudah tentu, tanah Sekinchan yang subur dan pembajaan yang munasabah juga merupakan faktor utama pengeluaran jambu batu Luohan Zheng adalah berkualiti tinggi, dan dipercayai bahawa ini juga akan membantu penanaman jambu batu merah yang ideal. 

Beliau berkata, dari segi bekalan nutrien, kaedah penggiliran digunakan di mana baja organik menjadi tunjang utama dan baja kimia ditambah.

Beliau menegaskan bahawa jambu batu merah biasanya mengambil masa 5 bulan dari berbunga hingga menuai, dan bilangan buah yang tinggal ditentukan oleh keadaan dan pertumbuhan pokok. Zheng mendapat hasil pertama pada bulan Julai. 

Zheng turut berkata, kualiti buah pokok jambu batu baru biasanya berbeza-beza, dan akan stabil selepas pengeluaran 1-2 kali.

Beliau juga berkata purata berat buah jambu batu merah adalah antara 800 gram dan 1 kilogram, tetapi ia mempunyai kelemahan kerana tidak tahan penyimpanan selepas matang, jadi amat penting untuk menganggar kematangan penuaiannya dengan tepat.

Jambu batu merah yang pertama berbuah, dituai pada bulan Julai, dan ia boleh didapati di bawah jenama "4896 Sekinchan".

 

Pentingkan Kualiti supaya Pendapatan Stabil

Mengenai harga jambu batu merah, Zheng menjawab tidak berapa jelas, tetapi diketahui Johor kini mengeluarkan lebih banyak hasil, dan jualan dalam talian tempatan boleh mencecah 14 hingga 15 ringgit sekilogram. Jambu batu merah yang dihasilnya akan dipasarkan di bawah jenama "4896 Sekinchan" miliknya sendiri, kerana jenama jambu batu Luohan ini telah pun diiktiraf oleh pengguna di pasaran.

Pada masa ini, Zheng mempunyai sejumlah 30 ekar jambu batu, terutamanya jenis Luohan, dan kini merupakan penanam jambu batu terbesar di Sekinchan. Beliau menegaskan bahawa jambu batu menyumbang 40% daripada tanaman bukan padi di Sekinchan, manakala limau juga menyumbang 40%, dan selebihnya termasuk mangga, pisang, jagung, sayur-sayuran dan lain-lain. 

Katanya, selain cabaran perubahan iklim dan kawalan serangga perosak dan penyakit yang semakin sukar, penanaman hari ini turut berdepan kos yang semakin meningkat, justeru, kualiti perlu difokuskan bagi memastikan pendapatan stabil.

Beliau juga yakin bahawa selepas bertahun-tahun penanaman dan pembangunan jambu batu Luohan, tidak dapat dielakkan bahawa pasaran akan menghadapi ketepuan, jadi peningkatan atau pemindahan kepada varieti berbeza boleh membuka jalan keluar lain. Selain jambu batu merah, beliau juga akan cuba menanam jambu batu kristal, yang mempunyai ciri-ciri zarah kecil, sedikit biji, rasa manis dan garing, dan juga varieti jambu batu yang berpotensi tinggi.

If you can't see the comments after a few seconds, try reloading the page.

Not subscribed to our magazine yet?
You can now subscribe to our magazines directly

Shortcut - Agrimag