April 29 2024
Oleh: Tee Min Li
Dengan pemahaman terhadap permintaan China terhadap buaya, termasuk untuk konsumsi makanan, perubatan, dan produk kulit, penternak buaya berusia 70 tahun dari Muar, Johor, Ng Chon Sing, percaya bahawa terdapat peluang pasar yang sangat besar untuk industri penternakan buaya.
Beliau bercadang untuk pasaran China pada masa akan datang, untuk memajukan industri penternakan buaya ini dengan lebih luas lagi! Ng Chon Sing yang menternak 700 ekor buaya tembaga, mengatakan bahawa beliau telah memperoleh lesen ternakan buaya pada tahun 1972 dan telah mengendalikan perniagaan ternakan buaya selama 51 tahun. Kini, beliau mempunyai tiga ladang ternakan yang seluruhnya seluas 7 ekar.
Beliau menyatakan bahawa ladang ternaknya adalah ladang ternakan buaya terbesar ketiga di dalam negara dan juga adalah ladang ternakan buaya terbesar kedua di selatan Semenanjung, hanya di belakang Pulau Langkawi dan Kota Tinggi, Johor.
Baru-baru ini, ada perantara yang datang untuk melawat ladang ternakan, dan sekiranya masalah harga diselesaikan, mereka akan memperkenalkan pelabur dari China untuk melawat ladang ternakan buaya. Mereka berharap dapat membuka pintu masuk ke pasaran jualan di China.
Badan Buaya Harta Berharga
Ng Chon Sing menekankan bahawa badan buaya adalah harta yang berharga, dengan kandungan nutrisi yang kaya. Terutamanya, daging buaya diakui membantu melegakan asma dan memiliki keberkesanan yang cemerlang dalam meningkatkan keperkasaan lelaki, oleh itu sering digunakan sebagai bahan ubat tradisional.
"Orang Cina sering mengambil daging buaya untuk merawat penyakit asma, dan kulit buaya mengandungi kolagen yang kaya, mempunyai kesan kecantikan dan anti-penuaan."
Beliau menyatakan bahawa kulit buaya yang tebal juga boleh dicampur dengan ramuan herba Cina untuk dimasak, dan ia memiliki kesan yang sangat baik untuk kesihatan sendi dan penuaan sendi.
Bekal Buaya kepada Zoo Tempatan
Ladang ternakan buaya Ng Chon Sing adalah pembekal penting kepada semua zoo besar di Malaysia. Buaya tembaga yang diternak di sini kebanyakannya dijual kepada zoo di Pulau Langkawi, Melaka, dan tempat-tempat lain.
Kuantiti bekalan buaya tembaga bergantung kepada permintaan pengurusan zoo dan sesetengah zoo membeli beratus-ratus ekor buaya sekaligus. Harga jualan buaya tidak mempunyai standard yang tetap, buaya yang besar boleh dijual dengan harga yang tinggi manakala buaya yang kecil dijual dengan harga beberapa ratus ringgit sahaja, lebih murah.
Beliau menyatakan bahawa di dalam ladang ternakan tersebut terdapat 700 ekor buaya tembaga, dengan buaya terbesar kini mencapai panjang 15 kaki dan berat 1000 kilogram, dianggap sebagai "raksasa" yang ganas, sementara buaya yang diternak secara manusia dapat mencapai panjang 17 hingga 18 kaki. Untuk buaya liar di sungai, panjangnya boleh mencapai 24 kaki, amat mengagumkan.
Beliau menyatakan bahawa ketika menjual kumpulan buaya ke zoo, buaya-buaya tersebut perlu diikat mulut yang tajam dengan tali, mata buaya ditutup dengan kain hitam, dan kemudian diletakkan di dalam sangkar besi untuk memastikan proses pengangkutan berjalan dengan selamat. Beberapa buaya yang besar memerlukan puluhan orang untuk pindah.
Pernah Diserang Walaupun Sangat Berpengalaman
Penternakan buaya adalah industri yang penuh dengan risiko, dan walaupun Ng Chon Sing yang dijuluki "Tuan Buaya" oleh penduduk Muar yang sangat berpengalaman, beliau juga pernah digigit oleh buaya.
Beliau berpendapat bahawa memelihara mana-mana haiwan melibatkan risiko tertentu, kerana sekiranya haiwan tersebut mempunyai mulut, risiko digigit akan wujud.
"Terutamanya bagi haiwan ganas seperti buaya, kekuatan gigitan mereka tidak kalah dengan singa dan harimau. Sekiranya seseorang digigit oleh buaya, ia boleh menyebabkan tulang retak, terutamanya semasa gerakan putaran buaya yang membahayakan. Jarang sekali haiwan hidup dapat melepaskan diri dari gigitan buaya, oleh itu penternak buaya perlu berhati-hati."
Beliau berkongsi pengalaman kepada wartawan tentang diserang oleh buaya. Kejadian itu berlaku ketika beliau memberi makan kepada seekor buaya kecil yang sakit, tetapi tidak sengaja tergigit ringan di tangan. Syukurlah, buaya tersebut bukanlah yang besar. Walaupun buaya kecil, ia masih boleh menyebabkan kecederaan kepada manusia, oleh itu penternak mesti berhati-hati.
Biasanya, di dalam ladang ternakan, tidak menggunakan haiwan hidup untuk memberi makan kepada buaya, untuk mengelakkan membangkitkan naluri kebinatangan mereka.
Jangan Buat Bunyi Ketukan Semasa Melawat Ladang
Apabila wartawan mengikuti Ng Chon Sing melawat ladang buaya, terlihat dua ekor buaya besar sedang berehat di kawasan rawa di bawah pokok pisang dan pokok buah-buahan, menyebabkan wartawan terkejut. Namun, Ng Chon Sing berkata bahawa buaya-buaya itu sudah kenyang dan tidak akan menyerang manusia.
Di bawah bimbingan oleh Ng Chon Sing, wartawan mengambil gambar buaya yang sedang tidur dari jarak yang tidak terlalu jauh. Wartawan diingatkan supaya tidak membuat bunyi ketukan, kerana buaya akan merasa tidak selesa apabila mendengar bunyi ketukan, dan mungkin keliru bahawa penternak akan memberi makanan, yang boleh menyebabkan mereka berkumpul dan tergesa-gesa menuju ke arah sumber bunyi.
Beliau mengingatkan wartawan dengan berulang kali bahawa ketika mengambil gambar buaya, perlu untuk senyap tanpa bunyi bising, berhati-hati agar kamera tidak jatuh ke dalam kolam, dan jangan membongkok atau membentangkan kepala ke dalam kolam. Jika buaya merasa lapar, ia mungkin melompat untuk mencari makanan, sangat membahayakan.
"Walaupun buaya adalah haiwan pemakan daging, jika makan makanan seperti ayam yang belum sepenuhnya dicairkan atau makanan yang tercemar, ia boleh menyebabkan masalah perut yang boleh membawa maut; oleh itu, kolam penternakan tidak dibuka untuk kunjungan orang ramai dengan mudah, untuk mengelakkan pembuangan makanan yang tidak terkawal menyebabkan pencemaran air kolam dan menyebabkan penyakit kulit. Selain itu, buaya suka menyelam, tetapi kualiti air yang tidak sihat akan mempengaruhi selera makan mereka, dan boleh menyebabkan kematian."
Suhu Penetasan Menentukan Jantina Buaya
Apabila ditanya tentang proses penternakan buaya, Ng Chon Sing menyebut bahawa suhu penetasan buaya harus dikekalkan antara 31℃ hingga 33℃. Apabila suhu penetasan terlalu tinggi, kebanyakan buaya akan menjadi jantan, tetapi jika suhu terlalu rendah, kebanyakan yang menetas adalah betina. Oleh itu, jika diinkubasikan pada 32℃, jantina buaya akan lebih seimbang.
Beliau menjelaskan bahawa anak buaya yang baru lahir biasanya memerlukan kira-kira dua minggu sebelum mereka boleh mula diberi makan.
Ng Chon Sing menyatakan bahawa pada peringkat awal, anak buaya biasanya memakan udang kecil sebagai makanan utama. Mereka perlu makan setiap hari, dengan purata kira-kira 60 ekor udang kecil setara dengan kira-kira 1 kilogram berat makanan.
Pada masa yang sama, mereka juga perlu berjemur di bawah matahari selama kira-kira setengah jam hingga satu jam.
Anak buaya yang baru lahir sangat lemah, bahkan digigit nyamuk juga boleh menyebabkan kematian. Ini adalah kerana gigitan nyamuk mungkin menyebabkan bengkak pada mata, yang mengakibatkan kehilangan selera makan dan akhirnya menyebabkan kekurangan nutrisi sehingga mati kelaparan.
Ladang Pasang Jaring supaya Halang Helang
Untuk melindungi anak buaya yang berharga, Ng Chon Sing sangat memberi tumpuan kepada kemudahan di ladang ternakan, termasuk memasang jaring di sekeliling ladang ternakan untuk menghalang burung helang dari mencuri anak buaya yang masih dibesarkan.
"Buaya kecil sangat sensitif terhadap bunyi petir. Bunyi petir yang terlalu kuat boleh menyebabkan pecahnya kantung empedu buaya kecil, akhirnya menyebabkan kematian akibat terkejut."
Beliau mendedahkan bahawa buaya kecil hanya akan mula beralih dari makanan seperti kepiting kepada kepala ayam atau daging ayam selepas mencapai usia setahun. Kemudian, diperlukan masa selama tiga hingga empat tahun untuk mencapai kadar kelangsungan hidup yang stabil.
Bagi buaya dewasa yang sedang membesar, mereka diberi makan sekali setiap tiga hari.
Ng Chon Sing menambah bahawa biasanya buaya dewasa memasuki musim kawin pada bulan Februari, dan mereka mulai bertelur pada bulan Mei. Telur kemudian mengalami tempoh inkubasi selama kira-kira 80 hingga 110 hari, yang dipengaruhi oleh cuaca dan ketebalan kulit telur.
Beliau terus menjelaskan bahawa buaya dewasa yang sihat boleh menghasilkan purata kira-kira 50 telur setiap sarang, manakala buaya yang lebih kecil hanya boleh menghasilkan 10 hingga 20 telur setiap sarang.
Beliau memberitahu wartawan bahawa semasa musim kawin, buaya jantan sangat gelisah emosinya, mudah tergelincir ke dalam kecemburuan dan bertempik dengan "musuh cinta", sehingga mungkin berubah menjadi pertarungan hidup dan mati.
Oleh itu, untuk mengelakkan tragedi saling membunuh, pengusaha perlu memisahkan buaya jantan semasa musim kawin sebanyak yang mungkin.
If you can't see the comments after a few seconds, try reloading the page.