June 11 2023
Sebagaimana yang kita tahu, makanan ternakan terdedah kepada berkulat jika dalam persekitaran suhu tinggi dan kelembapan tinggi.
Makanan ternakan berkulat bukan sahaja mengurangkan nilai pemakanan, tetapi juga mengancam badan haiwan, menyebabkan penurunan produktiviti atau kematian, yang menjejaskan kesan penternakan secara serius.
Oleh itu, untuk mengawal kulat makanan ternakan, tumpuan harus diberikan kepada pencegahan, menyekat pertumbuhan dan pembiakan kulat, dengan demikian, barulah kita boleh benar-benar mencegah pencemaran makanan ternakan.
Dalam iklim suhu dan kelembapan yang tinggi, kekulatan mudah berlaku semasa pemprosesan makanan ternakan, penyimpanan, pengangkutan, penjualan dan penggunaan. Makanan berkulat bukan sahaja mengurangkan nilai pemakanan dan kesedapan, tetapi juga mengancam badan haiwan, membawa kepada imunosupresi, mengakibatkan penurunan produktiviti atau kematian, yang menjejaskan kesan pentermakan secara serius.
Suhu & Kelembapan Tinggi
Memandangkan perkara ini, makanan berkulat adalah musuh penternak. Ada yang melabur banyak modal dan mengambil pelbagai langkah untuk menghapuskan kulat pada makanan ternakan, tetapi kesannya tidak memuaskan.
Oleh itu, sama ada makanan ternakan berkulat perlu dicegah atau dialihkan, dan cara untuk mengurangkan pencemaran makanan oleh mikotoksin yang berkesan adalah isu yang wajar bagi kajian mendalam dalam industri.
Sebagaimana yang kita tahu, sesetengah kulat boleh menghasilkan toksin dalam makanan dan mengancam nyawa haiwan.
Pertumbuhan kulat dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti suhu, kelembapan, kandungan lembapan, nilai asid-alkali, dan keadaan pengudaraan.
Kebanyakan kulat adalah mikroorganisma mesofilik, suhu optimum untuk pertumbuhan ialah 20-30°C, dan suhu optimum untuk pembiakan dan pengeluaran toksin ialah 25-30°C. Apabila kelembapan udara lebih rendah daripada 75%, pertumbuhan kulat terhalang, dan ia tumbuh dengan cepat pada 80-100%.
Dalam persekitaran suhu dan kelembapan yang tinggi, pertumbuhan dan pembiakan kulat adalah yang paling kuat. Apabila kelembapan makanan ternakan melebihi 13-14%, ia kondusif untuk pertumbuhan kulat. Apabila kelembapan melebihi 15%, kulat akan membiak dan berkembang dalam jumlah yang besar.
Nilai pH optimum untuk pembiakan kulat ialah 4.5-5.5, dan nilai pH 1.5-8.5 boleh berkembang, manakala nilai pH 0-1.5 dan 8.5-14 boleh menghalang pertumbuhannya.
Langkah Mencegah
Bagi pencegahan dan kawalan kulat makanan ternakan, tumpuan harus diberikan kepada pencegahan, bermula daripada sumber, dan perhati dengan kualiti, pemprosesan, penyimpanan, pengangkutan dan penggunaan bahan mentah. Hanya dengan cara ini, kawalan pencemaran mikotoksin dapat dicapai. Penggunaan penghilang kulat hanyalah pilihan terakhir selepas makanan berkulat.
Untuk mengelakkan makanan berkulat, pertumbuhan dan pembiakan kulat mesti disekat. Penternak boleh mencegah kulat makanan ternakan melalui langkah-langkah berikut:
Kawalan Ketat Pada Bahan Mentah
Selagi keadaannya sesuai, kulat akan tumbuh dan membiak. Terutamanya bagi jagung, embrio menyumbang satu pertiga daripada jumlah bijirin penuh, dan mempunyai pernafasan yang besar dan higroskopisitas yang kuat. Keamatan pernafasan jagung adalah 8-11 kali ganda daripada tanaman bijirin seperti gandum dan beras, jadi di bawah keadaan suhu dan kelembapan yang sama, jagung lebih terdedah kepada berkulat daripada beras, gandum dan bijirin lain.
Kulat sering dihasilkan dalam peringkat pertumbuhan jagung, yang dipanggil Mikotoksin ladang. Jagung baru mempunyai kandungan lembapan yang tinggi, dan jika ia tidak dikirik dan dikeringkan dalam masa selepas menuai, ia terdedah kepada berkulat, terutamanya dalam suhu tinggi yang berterusan dan cuaca hujan.
Oleh itu, adalah perlu untuk mengelakkan bahan mentah berkulat daripada memasuki. Sebaik-baiknya, uji setiap kelompok bahan mentah jika boleh, dan kawalan ketat terhadap kandungan lembapan dan kadar berkulat bahan mentah. Kelembapan yang berlebihan bukan sahaja akan menyebabkan berkulat, tetapi juga meningkatkan kos.
Kukuh Pengurusan Pengangkutan
Jika makanan ternakan dihujani atau direndam semasa pengangkutan, ia sangat terdedah kepada berkulat. Jika terdedah kepada cahaya matahari semasa pengangkutan, suhu akan meningkat, menyebabkan lembapan dalaman tersejat. Apabila suhu persekitaran menurun, perbezaan suhu akan terbentuk antara persekitaran dan makanan ternakan, seterusnya membentuk lapisan "lembapan" pada beg pembungkus makanan, ini akan menyebabkan kelembapan di beg pembungkus makanan meningkat dan menyebabkan berkulat.
Oleh itu, dalam proses pengangkutan makanan ternakan, tidak kira cuaca cerah atau hujan, kerja perlindungan mesti dilakukan untuk mengelakkan hujan atau cahaya matahari langsung. Pada masa yang sama, ia harus dikendalikan dengan berhati-hati semasa pengangkutan, supaya tidak menggaru pembungkusan atau merosakkan filem dalaman, yang akan menjejaskan kualiti makanan ternakan.
Kerja Simpanan yang Baik
Gudang yang simpan bahan mentah makanan ternakan hendaklah luas dan mempunyai pengudaraan yang baik. Sebaik-baiknya gunakan bingkai kayu untuk mengasingkan permukaan lantai pada ketinggian kira-kira 10 cm.
Pada masa yang sama, lantai hendaklah kalis air. Ia adalah yang terbaik untuk mengawal suhu dalaman pada kira-kira 15°C dan kelembapan di bawah 70%. Makanan ternakan digunakan mengikut prinsip masuk dahulu keluar dahulu, dan tempoh penyimpanan yang sesuai ditentukan mengikut ciri-ciri bahan mentah.
Sebaik-baiknya menggunakan bahan-bahan batching sendiri pada hari yang sama untuk memastikan bahawa bahan mentah adalah segar, dan mengelakkan berkulat dan kemerosotan akibat tempoh penyimpanan yang berlebihan.
Pentingkan Pemprosesan
Semasa pemprosesan makanan ternakan, suhu dan kelembapan produk siap hendaklah dikawal dengan ketat, dan suhu tidak boleh lebih tinggi daripada suhu bilik sebanyak 3-5°C. Apabila cuaca lembap, kandungan lembapan makanan ternakan perlu dikawal di bawah 12.5%. Apabila lembapan melebihi 13%, risiko makanan berkulat akan meningkat.
Pada masa yang sama, pastikan silo dan saluran paip adalah bersih, dan selalu keluarkan bahan terkumpul dalam silo dan saluran paip untuk mengelakkan pencemaran kulat semasa proses pengeluaran makanan.
Tambah Agen Antikulat
Terdapat banyak jenis agen antikulat, yang dibahagikan kepada dua kategori, jenis sentuhan dan jenis pengegasan. Pada masa ini, jenis pengegasan kurang digunakan dalam pengeluaran makanan ternakan, dan jenis sentuhan digunakan secara meluas.
Asid organik dan garamnya adalah jenis sentuhan yang paling banyak digunakan, antaranya asid propionik dan garamnya adalah yang paling biasa digunakan, yang bukan sahaja boleh membentuk tekanan osmotik tinggi di luar sel kulat, mengeringkan sel dan kehilangan kesuburannya, tetapi juga menembusi dinding sel kulat dan menghalang aktiviti enzim dan menghalang pembiakan kulat.
Jenis agen antikulat yang berbeza mempunyai mekanisme tindakan dan kesan penggunaan yang berbeza, dan suhu, kelembapan, kandungan lembapan dan jangka hayat yang berbeza mempunyai jumlah agen antikulat yang berbeza. Ia harus dipertimbangkan dari segi kesedapan, kesan antikulat, nilai kos, kerengsaan dan kekakisan. Pemilihan munasabah aspek lain, jumlah penambahan hendaklah ditentukan mengikut situasi tertentu.
Penggunaan agen antikulat mesti dicampur sama rata, jika tidak sesetengah makanan ternakan mungkin berkulat kerana kekurangan agen antikulat, dan kesedapan ayam dan ternakan akan terjejas akibat agen antikulat yang berlebihan dalam makanan lain.
Pengurusan Makanan yang Baik
Dalam proses menternak ayam dan ternakan, pastikan udara di dalam reban adalah baik, dan jadikan suhu dalaman sesuai dengan cara yang sesuai.
Semak kualiti makanan ternakan sebelum memberi makan, makan makanan kecil dengan kerap, dan makanan ternakan harus dihabiskan setiap hari dalam musim suhu dan kelembapan yang tinggi. Palung perlu dibersihkan dengan kerap, terutamanya sistem pemakanan automatik, tangki simpanan dan garisan bahan perlu selalu bersih untuk mengelakkan bahan terkumpul daripada kulapuk.
Sekiranya anda tidak dapat melihat komen setelah beberapa saat, cuba muatkan semula halaman.