March 27 2023

Udang Segar Manjung Eksport ke S’pura Setiap Hari

Udang Segar Manjung Eksport ke S’pura Setiap Hari - Agrimag

Kongsi ini

Facebook WhatsApp图标 Telegram图标

Wu Shuang telah terlibat dalam perniagaan pembelian dan pemborongan udang segar selama 8 tahun. 

Udang harimau dan udang vannamei yang dibeli dan diborongnya berasal daripada penternak di kawasan pantai Daerah Manjung, Perak. 

Menurut Wu, lebih 30% daripada jumlah keseluruhan udang yang dibeli akan dieksport ke Singapura, ini menunjukkan beliau bersumbangan kepada industri akuakultur negara kita.


Wu Shuang, 33, telah terlibat dalam perniagaan pembelian dan pemborongan udang segar selama 8 tahun, dan perniagaan berkaitannya telah berkembang ke pasaran Singapura. 

Sudah tentu, kerja keras beliau juga telah membuka saluran yang lebih besar untuk vannamei atau udang harimau yang dibekalkan oleh penternak di daerah Manjung. 

Menurut Wu, hanya lebih 30% daripada jumlah udang segar yang dibeli dan diborong akan dieksport ke Singapura. Ini menunjukkan sumbangan senyap beliau kepada industri akuakultur negara kita.





Wu Shuang (kanan) telah terlibat dalam perniagaan pembelian dan pemborongan udang segar selama 8 tahun. Di sebelahnya ialah bapanya Wu Meien.

 

Adik-beradik Mengambil Alih Ladang Ayah

Wu Shuang terutamanya membeli udang harimau dan udang vannamei daripada lebih 10 hingga 20 penternak di kawasan pantai Daerah Manjung, dan menghantar kembali ke kilang melalui pasukan lori di bawah syarikatnya, Shuang Aquatic, untuk pemeliharaan dan pemasangan ais hancur segera. Selepas itu, udang segar tersebut akan diisikan ke dalam kotak Styrofoam.

Pada asasnya, setiap kotak Styrofoam mengandungi kira-kira 17 hingga 20 kilogram udang segar bersama ais hancur. Antaranya, udang besar kebanyakannya dibekalkan ke Singapura, manakala udang yang lebih kecil kebanyakannya dijual ke pasaran Kuala Lumpur, Melaka dan Johor, bagi udang yang saiz kecil sekali, akan dibekalkan ke daerah utara Malaysia.

Kilang pemprosesan dan pembungkusan segar Wu Shuang sebenarnya terletak di ladang penternakan ayahnya Wu Mei En, di mana keluarganya tinggal. 

Ayahnya adalah seorang bekas pengetua, dan juga merupakan seorang penulis terkenal pada tahun-tahun awalnya. Beliau juga melabur dalam sektor akuakultur, tetapi kini telah bersara, dan ladang ikan dan udang asalnya telah diserahkan kepada anak lelakinya Wu Changyun dan Wu Shuang .


Apabila udang segar tiba di kilang, Wu Shuang akan menjalankan proses penyimpanan segar dan pembungkusan dengan bantuan pekerja dan ibunya.

 

Mengutamakan Kredit ketika Berniaga

Kini, anak sulungnya Wu Changyun, bertanggungjawab untuk menguruskan penternakan ikan dan udang dan juga anak ikan.

Bagi Wu Shuang, walaupun tidak mengikut ayahnya menternak ikan dan udang semasa zaman persekolahan, tetapi beliau pergi terus ke perniagaan pemborongan dan pengedaran udang segar selepas menamatkan pengajian di universiti. Jelas sekali, beliau telah melihat prospek pembangunan industri perikanan laut.

Sudah tentu, Wu Mei En juga membenarkan kedua-dua anak lelaki itu untuk memulakan dan mengembangkan kerjaya mereka sendiri. 

 Mengenai penyertaan anak bongsu Wu Shuang dalam perniagaan perikanan laut, beliau menasihati anaknya supaya memberi perhatian kepada kredit ketika berniaga, supaya penternak akan membekalkannya dengan udang segar yang dihasil untuk jangka masa yang panjang, bagi memastikan bekalan barangan tidak akan tergendala.

Wu Shuang memberitahu tentang industri akuakultur udang berhampiran Sitiawan membekalkan sekurang-kurangnya 10 tan udang segar ke pasaran Singapura setiap hari.


Udang segar yang diisikan ke dalam Styrofoam sedia untuk dieksport ke Singapura. Setiap kotak Styrofoam mengandungi kira-kira 17 hingga 20 kilogram udang segar bersama ais hancur.

 

 Jumlah Pembelian Bergantung kepada Pembekal

Pada hari temuramah, kami melawat kilang Wushuang, kami mendapati lori syarikatnya membawa balik empat tong udang segar berjumlah kira-kira satu setengah tan. Wu Shuang menegaskan bahawa hari yang paling banyak dibeli boleh mendapat lebih daripada 4 tan. Lagipun, jumlah pembelian bergantung kepada jumlah peternak yang didapat pada hari itu.

Apabila udang segar tiba di kilang, Wu Shuang menghantar pemunggah untuk memunggah barang dan segera memulakan proses penyimpanan dan pembungkusan segar untuk udang dengan bantuan pekerja dan ibunya.

Wu Shuang mengakui perniagaan udang segar bukan tanpa cabaran, tetapi masalahnya lebih kurang daripada menternak. 

Sebagai contoh, pada tahun-tahun awal, komplikasi kematian pramatang mengakibatkan hasil yang kurang dan menyebabkan penternak mengalami kerugian. Nasib baik masalah ini telah beransur-ansur berkurangan. 

Sudah tentu, untuk menangani masalah berkaitan dengan berkesan, banyak syarikat domestik telah beralih sementara untuk menternak udang harimau atau menggantikannya dengan ikan air masin atau bahkan menternak anak ikan. 

Sudah tentu perubahan perniagaan yang berkaitan sedikit sebanyak menjejaskan pengeluaran udang sehingga membawa riak tertentu kepada peniaga dan pemborong udang.

Sekiranya anda tidak dapat melihat komen setelah beberapa saat, cuba muatkan semula halaman.

Belum melanggan majalah kami?
Kini anda boleh melanggan majalah kami secara langsung

Shortcut - Agrimag