October 17 2023

Perusahaan Cavendish Bertekad Jadi Terbesar di ASEAN

Perusahaan Cavendish Bertekad Jadi Terbesar di ASEAN - Agrimag

Kongsi ini

Facebook WhatsApp图标 Telegram图标

Edmond C. S. Chow telah menceburi industri perdagangan buah-buahan sejak tahun 2008. Beliau kini menguruskan sepenuhnya operasi hulu dalam penanaman pisang serta urusan hilir dalam pasaran jualan. 

Dalam tahun-tahun terkini, beliau telah berusaha untuk menjadi peneraju dalam bidang pertanian. Kini, beliau telah menjalin kerjasama dengan universiti-universiti terkenal dari pelbagai negara serta beberapa syarikat, dengan rancangan untuk memperkenalkan hak milik intelek dalam bidang pertanian yang telah didaftarkan. 

Tujuannya ialah untuk meningkatkan teknologi dalam pasaran sedia ada. Edmond bersama rakan kongsi dalam lembaga pengarah telah memiliki tekad yang teguh untuk menjadikan syarikat ini sebagai salah satu daripada entiti terbesar dalam pengeluaran Cavendish pisang di rantau ASEAN!

Edmond Chow mengiktiraf potensi pisang Cavendish semasa tahun-tahun awalnya dalam perdagangan buah-buahan. Oleh itu, lebih dua tahun yang lalu, beliau terlibat diri dalam penanaman varieti pisang ini yang dipasarkan di seluruh dunia, dan kini akhirnya telah mendapat keputusan yang cemerlang. 

Keluasan Tanaman Mencecah 160 Ekar 

Sebagai pengarah syarikat pengeluaran Pisang Cavendish, Agro Tropika Capital Sdn Bhd, Edmond tidak hanya menyewa 50 ekar tanah di Selangor Fruit Valley untuk tujuan penanaman dan pengeluaran Pisang Cavendish, malah melalui kerjasama dengan penanam kontrak, beliau juga memperoleh bekalan Pisang Cavendish daripada penanam kontrak tersebut untuk membekalkan kepada syarikat, menjadikan keluasan penanaman Pisang Cavendish syarikat ini kini mencapai 160 ekar. 

Sebenarnya, Edmond sudah terlibat dalam industri perdagangan buah-buahan sejak tahun 2008. Saat ini, perniagaannya merangkumi operasi hulu pengeluaran penanaman pisang dan perniagaan jualan di dalam negara. 

Beliau menyatakan bahawa walaupun buah pisang Cavendish yang dihasilkan oleh syarikat kini utamanya dijual dalam negara, namun dengan wakil import pelbagai negara seperti Jepun, Korea Selatan, dan juga Timur Tengah yang telah mengunjungi tapak dan melihat proses penanaman dan pengeluaran pisang serta memahami aliran pengumpulan dan pemprosesan pisang di syarikat mereka, mereka telah memutuskan untuk memasuki pasaran dan memasukkan pisang Cavendish daripada syarikat mereka. 

Pokok Cavendish Lebih Tahan Penyakit 

Sebenarnya, pisang Cavendish yang dihasilkan oleh Agro Tropika Capital Sdn Bhd telah diberi pengiktirafan rasmi daripada pensijilan myGAP yang berkualiti tinggi, dan pisang Cavendish yang dihasilkan oleh mereka dijual dengan jenama “Yelo” di pasaran. 

Ketika lawatan ke Selangor Fruit Valley, Edmond Chow mengarahkan wartawan untuk melawat kawasan ladang pisang Cavendish syarikat dan melihat proses operasi mereka.


Lebih dua tahun yang lalu, Edmond Chow telah memulakan usaha dalam penanaman dan penjualan pisang Cavendish ke pasaran global, dan kini akhirnya telah mendapat keputusan yang cemerlang.

 


Beliau menjelaskan bahawa jenis pisang yang terkenal ini biasanya lebih tahan penyakit berbanding dengan pisang tempatan Berangan. 

Selain itu, nilai ekonomi pisang Cavendish juga lebih tinggi. Secara amnya, setiap tandan pisang Cavendish memiliki purata berat antara 18 hingga 25 kilogram, dan ada juga yang beratnya mencapai 40 kilogram. Setiap tandan pisang ini biasanya mengandungi 7 hingga 8 sikat buah, bahkan ada yang mencapai 9 hingga 10 sikat dalam satu tandan yang besar. 

Di Selangor Fruit Valley, ladang Edmond Chow biasanya menanam kira-kira 800 pokok pisang dalam setiap ekar tanah. Berkenaan dengan hasil keseluruhan pisang setiap ekar tanah, purata beratnya boleh mencapai antara 15 hingga 20 tan. 

Guna Tenaga Kerja & Sumber yang Besar 

Pada hari kunjungan wartawan, pekerja sedang sibuk dengan aktiviti penuaian. Oleh kerana kawasan penanaman terletak di bukit, pekerja perlu menggunakan traktor untuk membawa tandan pisang yang dipetik ke kawasan berdekatan kilang untuk proses seterusnya. 


Buah pisang Cavendish yang dihasilkan oleh Edmond Chow telah diberikan pensijilan piawaian pertanian myGAP secara rasmi, dan dijual di pasaran dengan jenama "Yelo".

 


Oleh kerana ladang penanaman terletak di kawasan perbukitan, pekerja perlu menggunakan traktor untuk mengangkut tandan psiang yang telah dipetik.

 


Dalam proses pemprosesan, tandan pisang Cavendish ditimbang dahulu, kemudian direndam dalam kolam air untuk membersihkan. 

Proses pengeluaran pisang adalah agak rumit, selain daripada penuaian, pekerja perlu membersihkannya, dan keseluruhan proses pengeluaran memerlukan penggunaan sumber manusia dan fizikal yang besar.

 

 


Pekerja di tapak tersebut mempunyai tugas yang berbeza, mengikuti langkah-langkah untuk menyediakan kerja edaran yang lain. 

Jelasnya, dari proses penanaman hulu hingga prosedur operasi penuaian hilir, kesemua ini menunjukkan bahawa pengeluaran Cavendish memerlukan tenaga manusia dan sumber yang besar. 

Oleh itu, Edmond menyatakan bahawa hanya untuk ladang Cavendish di Selangor Fruit Valley dan kilang pemprosesan buah pisang perlu menggaji sehingga 17 pekerja asing, yang mencerminkan beban kos pengeluaran.

Apabila tandan pisang tiba di kilang perlu direkod dan ditimbang untuk menentukan berat setiap tandan pisang.

 

 Ini juga merupakan salah satu peluang bagi beliau untuk memperkenalkan teknologi atau peralatan baru bagi mengatasi masalah ini. 

Berharap Jadi Syarikat Pisang Terbesar Di ASEAN 

Pada awal pandemik COVID-19, kos baja dan racun perosak meningkat dengan ketara, ditambah dengan keadaan cuaca ekstrem yang menyusul, yang tidak dapat dielakkan telah memberikan cabaran besar kepada operasi penanaman. 

Ini jelas sekadar mencerminkan kesukaran yang dihadapi dalam pengeluaran pertanian. 

Oleh itu, Edmond telah berusaha untuk menjadi pelopor dalam pertanian berteknologi tinggi dalam beberapa tahun terakhir. Beliau kini bekerjasama dengan universiti terkemuka dari China, Taiwan, Jepun, dan syarikat-syarikat lain untuk menjelajahi kerjasama dalam memperkenalkan beberapa hak milik intelektual pertanian yang telah didaftarkan, dengan tujuan untuk meningkatkan persekitaran pasaran sedia ada melalui teknologi ini. 

Edmond merancang untuk memperkenalkan teknologi inovatif dari luar negara dan memperdalam pembangunan teknologi hulu yang lebih banyak, untuk mengintegrasikan rangkaian bekalan pertanian secara menyeluruh. 

Model yang diterajui olehnya ialah “mengoptimumkan teknologi untuk menyediakan model kontrak penanaman yang lebih kompetitif.” 

Beliau akan menyediakan model perniagaan kebun buah yang boleh dicontohi dan diperluaskan dengan cepat melalui bimbingan teknikal yang sempurna dan pengalaman pengurusan pertanian yang kaya. 

Selain itu, beliau juga akan membangunkan lebih banyak produk hulu dan meningkatkan kadar penukaran sisa, untuk mencapai nilai hasil lebih tinggi setiap ekar. 

Model ini juga selari dengan arah pembangunan pertanian yang digalakkan oleh kerajaan, untuk mencapai peningkatan dan pembangunan lestari dalam industri pertanian. 

Walaupun menghadapi cabaran besar dalam operasi penanaman, Edmond dan pasukan pengarah syarikat masih teguh dalam tekad mereka, dengan harapan untuk menjadikan syarikat sebagai salah satu daripada perusahaan pengeluaran pisang Cavendish yang terbesar di rantau ASEAN.


Sekiranya anda tidak dapat melihat komen setelah beberapa saat, cuba muatkan semula halaman.

Belum melanggan majalah kami?
Kini anda boleh melanggan majalah kami secara langsung

Shortcut - Agrimag