July 17 2023
Walaupun ikan tilapia tergolong kepada ikan air tawar, tetapi boleh diternak di dalam air laut selama kira-kira 3 bulan bagi meningkatkan kualitinya.
Penemuan ini telah menarik hati ramai pengeksport, kerana terdapat banyak negara pengimport mempunyai permintaan tinggi terhadap kualiti tilapia, mereka tidak teragak-agak berbelanja lebih untuk mendapatkan produk akuatik yang berkualiti tinggi.
Oleh itu, bagi menggalakkan kultur silang air tawar dan air laut, penambahbaikan spesies telah dijalankan di luar negara bagi mendapatkan varieti yang lebih mudah disesuaikan dengan air laut.
Tilapia mempunyai kebolehsuaian yang luas dan boleh diternak sama ada air tawar atau air laut.
Malah, pelbagai faktor menjadikan penternakan tilapia di air tawar lebih mudah, oleh itu kebanyakan penternak ikan tilapia menternak di air tawar.
Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat pelbagai faedah untuk menternak tilapia merah di dalam air laut, salah satunya ialah kualiti bertambah baik.
Penternakan Kemasinan 30%
Eksperimen luar negara telah menunjukkan bahawa tilapia kultur air tawar boleh diternak dalam air laut selama kira-kira 3 bulan selepas penuaian, ia boleh meningkatkan kualiti dengan berkesan.
Penemuan ini telah menarik hati ramai pengeksport, kerana terdapat banyak negara pengimport mempunyai permintaan tinggi terhadap kualiti tilapia, mereka tidak teragak-agak berbelanja lebih untuk mendapatkan produk akuatik yang berkualiti tinggi.
Bagi menggalakkan kultur silang air tawar dan air laut, penambahbaikan spesies telah dijalankan di luar negara bagi mendapatkan varieti yang lebih mudah disesuaikan dengan air laut.
Makmal asing memilih dan membiak ikan dari persekitaran air tawar untuk beberapa generasi, dan hanya ikan Tilapia Mozambique digunakan.
Pada asasnya, ikan Tilapia Mozambique mudah disesuaikan dengan air laut tulen, malah boleh membiak di persekitaran air laut, tetapi pertumbuhannya akan perlahan.
Makmal seterusnya memilih spesies lain dengan kebolehsuaian yang lemah kepada persekitaran air laut.
Namun, apabila ia membesar, kebolehsuaian spesies ini kepada persekitaran air laut akan meningkat, tetapi ia masih tidak boleh tumbuh dalam persekitaran yang mempunyai kemasinan melebihi 25% untuk jangka masa yang lama.
Selepas mengawan dan membiak, anak-anak boleh diternak dalam persekitaran air laut. Anak kacukan ikan tilapia merah air laut ini mempunyai tiga warna badan iaitu merah, hitam dan kelabu, dan boleh hidup dalam air laut dengan kemasinan 30%.
Malah, walaupun ikan tilapia merah adalah eurysaltic, tetapi ia jarang boleh melebihi kemasinan 20%. Apabila melebihi, kulit ikan akan bernanah.
Oleh itu, spesies ikan kacukan yang boleh menyesuaikan diri dengan kemasinan air laut 30%, merupakan satu kejayaan besar dalam industri berkaitan.
Menambah Baik Ekologi Marin
Tilapia merah ialah haiwan omnivor dengan keperluan protein makanan yang rendah. Protein tumbuhan boleh digunakan untuk penternakan, ia tidak akan merosakkan ekologi.
Hasil akuatik marin yang lain kebanyakannya adalah karnivor, seperti kerapu, yang perlu diberi makan sejumlah besar ikan sampah untuk menggalakkan pertumbuhan.
Mengikut pengiraan kecekapan makanan kerapu, 50,000 hingga 60,000 tan ikan sampah diperlukan untuk menternak 10,000 tan ikan laut.
Oleh itu, jika menternak terlalu banyak akuatik karnivor, mungkin akan menyebabkan kekurangan dalam rantaian makanan laut.
Walaupun diberi makanan buatan, ia juga memerlukan kadar tepung ikan yang tinggi, yang mesti dibuat daripada sejumlah besar ikan sampah, ia juga membebankan sumber perikanan marin.
Menternak tilapia merah yang berciri omnivor dalam air laut, dijangka dapat memperbaiki keadaan akuakultur memusnahkan ekologi marin.
Mengikut data makmal, semasa peringkat pembangunan benih dan penyelidikan tilapia merah, dalam keadaan hanya memberi makan satu hidangan sehari, ia mengambil masa kira-kira 7 bulan untuk ikan tumbuh dari larva ikan hingga setengah kilogram, dan ia mengambil masa lebih daripada setahun untuk ikan membesar hingga 1-2 kilogram, walaupun tumbesaran lebih lambat daripada penternakan air tawar, ia adalah munasabah dan dapat memenuhi manfaat ekonomi penternak.
Selain itu, tilapia merah yang diternak dalam air laut, dagingnya adalah lebih pejal dan tidak berbau tanah, sangat meningkatkan nilai komoditi.
Marikultur tilapia merah masih menghadapi banyak cabaran, termasuk memasuki peringkat kematangan seksual sebelum mencapai saiz pasaran, menyebabkan larva ikan terlalu banyak.
Ini membazirkan makanan dan meningkatkan kos pengeluaran, dan ikan perlu mengguna banyak tenaga untuk menghasilkan sperma atau ovum, yang seterusnya melambatkan tumbesaran.
Selain itu, kualiti daging ikan selepas bertelur adalah kurang baik, dan badan akan menjadi lemah, mudah mati.
Pada masa ini, terdapat banyak negara sedang giat mengembangkan varieti tilapia merah yang tahan kemasinan, tetapi beberapa varieti di antaranya mesti dibiak dengan pemijahan buatan, ini memang menyusahkan.
Mujurnya, beberapa negara telah berjaya mendapat anak hibrid yang boleh membiak secara semula jadi, membawa faedah yang lebih besar kepada penternak.
Sekiranya anda tidak dapat melihat komen setelah beberapa saat, cuba muatkan semula halaman.