May 02 2023

Ladang Koko Sumbang kepada Pelancongan

Ladang Koko Sumbang kepada Pelancongan - Agrimag

Kongsi ini

Facebook WhatsApp图标 Telegram图标

Selepas mengambil alih ladang koko daripada ayahnya pada tahun 2012, usahawan muda Lee Soon Cheong bertekad untuk mengembangkannya. 

Selain digunakan untuk membuat coklat yang berkualiti tinggi, kokonya juga telah menyuntik elemen unik dalam bidang pelancongan dan pendidikan. 

Di samping itu, Lee bekerjasama dengan pelukis terkenal Chia Hoy Sai untuk membuka galeri, ini telah
menarik kehadiran pelancong yang ramai. Mereka berkunjung sambil melihat proses pembuatan coklat daripada koko pada jarak dekat, serta menyentuh buah koko pada pokok untuk meluaskan pengetahuan.


Setelah mengambil alih ladang koko daripada ayahnya, usahawan muda Lee Shun Cheong bukan sahaja menjaga dengan baik, malah beliau juga memproses biji koko yang dituainya setiap hari dengan penapaian, pengeringan dan proses lain untuk membuat produk coklat yang dijual di Tanjung Sepat, Selangor.


Selepas mengambil alih ladang koko daripada ayahnya, Lee Soon Cheong menumpukan banyak tenaga untuk penjagaan yang lebih baik.

 


Mempromosikan Pelancongan Tempatan

Pada asanya, Lee Shun Cheong bukan sahaja membangunkan ladang koko yang diusahakan oleh ayahnya, malah turut menyuntik elemen pelancongan dan pendidikan ke dalam ladang itu, yang menambahkan keistimewaan kepada industri pelancongan Tanjung Sepat.

Pada asalnya ladang koko seluas 8 ekar, dan kediaman keluarga Lee juga terletak di situ. Akan tetapi, Lee telah mengubahsuaikan sebahagian daripada rumahnya untuk menjadi galeri yang indah di bawah kerjasama dengan pelukis tempatan terkenal Chia Hoy Sai. 

Selain mempamerkan banyak lukisan bertemakan buah-buahan, terdapat juga potret indah kehidupan penduduk tempatan yang digambarkan oleh artis yang mengembara ke kawasan pedalaman di negara Asia Tenggara.

Memandangkan ini, apabila ibu bapa mengetahui bahawa terdapat Lee's Cocoa Art Gallery di ladang koko, mereka akan membawa anak-anak mereka melawat ladang koko semasa berkunjung di Tanjung Sepat. 

Selain melawat lukisan terkenal, mereka juga boleh bersiar-siar di sekitar ladang koko untuk meningkatkan pengetahuan generasi muda yang mungkin tidak pernah melihat pokok koko atau buah koko.


Pelancong boleh melawat galeri dan bersiar-siar di sekitar ladang koko untuk mengetahui tentang pengeluaran koko. Lukisan koko oleh Chia Hoy Sai dipamerkan di galeri.

 


Rumah Sauna Keringkan Biji Koko

Sudah tentu, pelancong berpeluang menyaksikan koko yang digunakan untuk membuat produk coklat dari dekat, dan boleh menyentuh buah koko di atas pokok dengan teliti. Lagipun, negara kita bukanlah negara pengeluar koko utama, jadi jarang untuk lihat adegan ini. 

Pada masa yang sama, pelancong juga berpeluang menyaksikan Cacao Sauna House di ladang itu, yang merupakan peralatan unik yang dibina oleh Lee untuk mengeringkan biji koko dengan merujuk kepada negara pengeluar di luar negara.

Lee Shun Cheong berkata, pembinaan rumah sauna ini dapat menjemurkan biji koko di dalam rumah, bagi menjimatkan masa pengusaha untuk keluar masuk apabila hujan semasa proses pengeringan biji koko.

Beliau menegaskan bahawa bumbung sauna diperbuat daripada plastik lutsinar, di mana cahaya matahari boleh mengeringkan biji koko melalui plastik seperti kanta.

Melangkah masuk ke rumah sauna, wartawan ternampak gerai biji koko dalam proses pengeringan. 

Dahulu, khususnya pada tahun 1990-an, penanaman koko di Sungai Jiliu, Pahang, antara kawasan utama pengeluar koko di negara kita, sering dilihat menjemur biji koko di hadapan rumah mereka. Kini kawasan tersebut telah menjadi kawasan pengeluaran durian utama, dan hanya tinggal sedikit petani koko.


Merujuk kepada rumah sauna yang dibina oleh pengeluar di luar negara untuk mengeringkan biji koko, cahaya matahari boleh melalui plastik lutsinar di atas bumbung untuk mengeringkan biji koko, ini mengelakkan proses perpindahan ke sana sini pada hari hujan.

 


Ancaman Tupai dan Tikus Besar

Menurut pelukis Chia Hoy Sai, pada tahun 1980-an, negara kita merupakan pengeluar koko ketiga terbesar di dunia. 

Pada masa itu, ayah Lee telah meneroka ladang koko seluas 8 ekar di kawasan pantai Tanjung Sepat. Lee Shun Cheong mengambil alih pengurusan ladang koko pada tahun 2012, dan kemudian menggunakan biji koko yang dituai di ladang untuk membuat coklat sebanyak 20 jenis dengan rasa yang berbeza.

Pada masa ini, terdapat kira-kira 1,000 pokok koko di ladang itu dan ditanam selingan dengan kelapa.
Lee Shun Cheong bertanggungjawab dalam pengeluaran dan pemasaran koko, terutamanya dalam pengurusan tanaman koko, dan bertanggungjawab ke atas kerja-kerja antara ladang. 

Pada masa yang sama, beliau mengamalkan kaedah pertanian semulajadi tanpa menggunakan racun perosak untuk mengawal perosak.

Lee Shun Cheong berkata, masalah terbesar yang dihadapi oleh ladang kokonya ialah kerosakan buah oleh tupai dan tikus. Berdasarkan kekurangan racun perosak, satu-satunya cara untuk menghalang ialah menggunakan sangkar untuk menangkap tupai dan tikus.

Lee Shun Cheong berkata, tupai biasanya datang untuk makan buah apabila sudah masak, jadi Lee selalunya orang pertama yang menuai buah koko apabila kulit luarnya agak kuning.


Lee telah membuat lebih daripada 20 jenis coklat dengan pelbagai rasa yang menggunakan buah koko dari ladangnya. Jika hasil koko boleh dikeluarkan secara besar-besaran pada masa hadapan, pengeluaran coklat yang dikeluarkan syarikat juga akan meningkat secara beransur-ansur.

 









Komited untuk Meningkatkan Pengeluaran

Bagi proses penghasilan coklat berkualiti tinggi, Lee menegaskan bahawa pada mulanya, benih dalam buah koko perlu diasingkan untuk penapaian, dan tempoh penapaian mengambil masa 6 hari, dan kemudian mengambil masa dua minggu untuk mengeringkannya. Proses seterusnya dijalankan secara mekanisasi.

Lee kini mempunyai kilang kecil di Tanjung Sepat untuk membuat produk coklat, dan juga menjual produk berkaitan di kedai jualan.

Bagi jualan produk coklat pula, adiknya turut membantunya. Lagipun pengurusan ladang koko malah pengeluaran coklat memerlukan tenaga yang tinggi.

Walau apa pun, Lee Shun Cheong komited terhadap peningkatan dan pembangunan kapasiti pengeluaran. Beliau berkata, sekiranya biji koko boleh dikeluarkan secara besar-besaran pada masa hadapan, syarikat akan meningkatkan jumlah coklat yang dihasilkan secara beransur-ansur.

Sudah tentu, di bawah inspirasi Chia Hoy Sai, Lee akan menggunakan kepintaran artistik Chia untuk penghasilan produk coklat.


Selepas 6 hari penapaian, biji koko mengambil masa dua minggu untuk kering, dan ia boleh menjadi bahan mentah untuk membuat coklat.

 



Sekiranya anda tidak dapat melihat komen setelah beberapa saat, cuba muatkan semula halaman.

Belum melanggan majalah kami?
Kini anda boleh melanggan majalah kami secara langsung

Shortcut - Agrimag